Šćekić: DPS i Đurišić pokušavaju da zaustave razvoj Berana

"Mi radimo pošteno i ne mogu interesni lobiji uticati na funkcionisanje lokalne samouprave. Njihov je problem što su radili to što su radili i time će se baviti nadležni organi a mi ćemo nastaviti da radimo konstruktivno i pošteno"
554 pregleda 15 komentar(a)
koalicija Zdravo Berane, Foto: Tufik Softić
koalicija Zdravo Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.04.2017. 18:26h

Konstituenti kolaicije Zdravo Berane, koju čine SNP i DF, održali su zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su najavili da će nastaviti da rade do kraja mandata, uprkos činjenici da je jedan odbornik te koalicije ostao uzdržan prilikom glasanja na sjednici lokalnog parlamenta.

Sjednica Skupštine opštine prekinuta je jutros kada je nezavisni odbornik sa liste DF Velimir Đurišić ostao uzdražan prilikom usvajanja važnih razvojnih dokumenata i plana rada SO.

Budući da su odbornici Demokratske partije socijalista glasali protiv, odnos snaga u parlamentu ostao je sedamnaest prema sedamnaest.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić rekao je da "lobiji iz DPS-a i odbornik Velimir Đurišić pokušavaju da zaustave razvoj grada".

"Ja kažem da ćemo shodno zakonskim mogućnostima ovaj mandat koalicije sprovesti do kraja i realizovati sve one projekte koje smo započeli. To želi da zaustavi DPS i odbornik Đurišić. Mi moramo jednom tu farsu prekratiti i moramo znati ko je na kojoj strani. Odbornici DPS su na odborima glasali za, a danas su promijenili tu odluku. Oni su glasali protiv građana, jer ove odluke nijesu političke", rekao je Šćekić.

On tvrdi da potez odbornika Đurišića ne može ugroziti opstanak koalicije Zdravo Berane.

"Mi radimo pošteno i ne mogu interesni lobiji uticati na funkcionisanje lokalne samouprave. Njihov je problem što su radili to što su radili i time će se baviti nadležni organi a mi ćemo nastaviti da radimo konstruktivno i pošteno. Željeli smo da napravimo razliku između nas koji želimo da nastavimo da radimo pošteno i interesnih lobija, DPS-a i pojedinaca koji daju podršku takvim stvarima", rekao je Šćekić.

Na konstataciju da je Đurišić izjavio da koalicija više ne postoji dok predsjednik Šćekić ne da ostavku, on je odgovorio da je svjestan da predstavlja prepreku mnogima za ostvarivanje ličnih interesa.

"Ja ću im i dalje biti smetnja i neću dozvoliti da se radi nezakonito, da se otuđuje opštinska imovina i nanosi šteta opštini Berane. Nisam smetnja samo njemu već mnogim lobijima. Kada je interes u pitanju svi bi htjeli da smijene onog ko je smetnja tome", kazao je Šćekić.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da će sjutra održati sjednicu i da će izaći sa stavom, ali su naglasili da potez odbornika Đurišića, koji je na njihovoj listi kao nezavisni odbornik, nije neočekivan.

"Odbornik Đurišić je na našoj listi kao nezavisni odbornik, i jedino što mogu kazati da ću kao šef odborničkog kluba sjutra zakazati sjednicu. Iz nekih neformalnih kontakata se naziralo da će Đurišić ovo danas da uradi. Naziralo se to i prije, ali smo mi uspijevali do sada da ga odobrovoljimo i obezbijedimo normalno funkcionisanje lokalnog parlementa, ali danas se desilo što se desilo. Zustavljeni su strateški projekti za razvoj Berana, a svako će snositi političku odgovornost. Sjutra ćemo vas o svemu obavijestiti", kazao je predsjednik odborničkog kluba DF Vladan Folić.

Koalicija Zdravo Berane pobijedila je na lokalnim izborima u Beranama 2014. godine sa jednim odbornikom više od Demokratske partije socijalista.

Izborna godina za redovne izbore koji bi trebalo da budu održani u martu 2018. već je počela, a da li će biti prijevremenih izbora zbog današnjih događaja ostaje da se vidi.

Današnjoj sjednici lokalnog parlamenta prisustvovao je i odbornik DPS Vuka Golubović, koji je pušten iz pritvora, nakon što je prije sedam dana uhapšen po nalogu Specijalnog tužioca po krivičnim prijavama koje je odmah na startu podnijela koalicija Zdravo Berane zbog navodne zlouptrebe službenog položaja.

Bonus video: