U Nikšiću vlada jednopartizam

“Nikšić je najbolji pokazatelj šta znači imati monopol nad državom. Činjenica da smo imali više posjeta ministara za vrijeme izborne kampanje, nego što ćemo imati za vrijeme trajanja mandata Vlade. Sve ovo ukazuje na to da mi punih 30 godina živimo u vanrednom stanju na čije će se uređenje izgleda još pričekati", zaključio je Jovović
33 komentar(a)
DPS Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
DPS Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.04.2017. 06:03h

Prvi put od uvođenja višestranačja u klupama nikšićkog parlamenta nema predstavnika opozicije već su svi odbornici iz redova vlasti. Tako će biti i u lokalnoj upravi pa će Nikšić biti jedini grad u Crnoj Gori u kome su svi vlast.

Na lokalnim izborima, koji su u gradu pod Trebjesom održani 12. marta, opozicija nije učestvovala pa je DPS-u pripalo 37, a Socijaldemokratama (SD) četiri odbornička mandata. Analitičar Ognjen Jovović smatra da politička situacija u Nikšiću na najočitiji način oslikava duboku političku krizu u državi.

“Politička, institucionalna, pravna i svaka druga erozija ambijenta sa državnog prenijeta je i na lokalni nivo. Jednopartijski sistem u kom smo nekada živjeli danas je postao sistem jedne partije. U svemu tome demokratija dođe kao najjeftinija mantra da bi se legitimisala uzurpacija vlasti od strane oligrahije”, smatra Jovović.

Prema njegovim riječima potpuno je nevažno kako funkcioniše ili kako izgleda lokalni parlament, jer, kako je kazao, na kraju krajeva, koga to uopšte i briga.

“Ionako parlmenti ne služe da bi se o bilo čemu vodila bilo kakva rasprava, već da se aminuje, dizanjem ruke, svaka odluka oligarhije. Toliko je ovo društvo oboljelo i toliko je politički subjekt postao objektom da je više besmisleno izbore posmatrati kao stvar nekog biranja”, kategoričan je Jovović.

Odavno je, smatra on, politika dovedena do apsurda i u tom “Apsurdistanu od države vlast je sebe izjednačila sa vlasništvom”, jer imati vlast “u prevodu znači imati sve - cjelokupni monopol nad državom i njenim resursima”.

“Nikšić je najbolji pokazatelj šta znači imati monopol nad državom. Činjenica da smo imali više posjeta ministara za vrijeme izborne kampanje, nego što ćemo imati za vrijeme trajanja mandata Vlade. Sve ovo ukazuje na to da mi punih 30 godina živimo u vanrednom stanju na čije će se uređenje izgleda još pričekati", zaključio je Jovović.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, rekao je da parlament bez opozicije nije institucija narodnog predstavništva.

“Ako nema opozicije u institucijama to znači da je protjeran princip narodnog suvereniteta. Stoga je formiranje jednopartijskog parlamenta atentat na ustav”, izričit je Koprivica.

On podsjeća da je jednopartijski parlament prepreka i za sporovođenja zakona u dijelu kontrole izbornog postupka.

“Zakon nalaže da se u organima za sprovođenje izbora nalaze predstavnici vlasti i opozicije na paritetnoj osnovi. Toga u ovim uslovima neće i ne može biti, tako da nema zakonite kontrole izbornog postupka bez opozicije, a to je put u podrivanje izbornog procesa”, kazao je potpredsjednik Demokrata.

Bez opozicije, ističe Koprivica, nema kontrole vlasti, a jednopartijski sistem je pogodno tlo, smatra on, za “lov u mutnom”. “Parlament bez opozicije je protočni bojler za propise i politike koji odgovaraju neodgovornoj političkoj skupini koja uzurpira vlast. Tu nema nikakve kontrole kvaliteta politika niti polaganja računa od strane vlasti što dovodi do dekadencije društvenog i političkog života.

Jednopartizam čini da Nikšić bude crna tačka na političkoj mapi Evrope i sa tim se ni Nikšić ni niko od nas neće pomiriti. Takva skupština je zastiđe u očima demokratske Evrope i neodrživa je”, kategoričan je Koprivica.

Prije tri dana na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati odbornicima, a za šefa lokalnog Parlamenta izabran je Radivoje Lala Nikčević, predsjednik opštinskog odbora DPS-a. On je nakon konstitutivne sjednice kazao da mu je žao što će opozicija biti isključena iz političkog života i što u Nikšiću neće moći direktno da kontroliše vlast, jer bi onima koji upravljaju gradom tako pomogli da još kvalitetnije rade, ali da su to sami izabrali.

“Sami su sebi napravili problem jer nijesu dali građanima šansu da se izjasne, da biraju koga oni žele. Oni se danas bave performansima i bojim se da se sada od političkih stranaka pretvaraju u grupu građana koje će da djeluje u naredne četiri godine“, kazao je Nikčević.

Bonus video: