Marković primio odlazećeg ambasadora Kine: Autoput dodatno osnažio saradnju

"Sa zadovoljstvom konstatujem da je svaki naš susret bio na dobrobit naroda obje države. Svaki naš susret bio je i podsticaj za stvaranje nove vrijednosti u Crnoj Gori. Zahvaljujem Vam se ambasadore, u ime Vlade i u svoje ime, na takvom pristupu“
2 komentar(a)
Cui Dživei, Duško Marković, Foto: Gov.me
Cui Dživei, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.05.2018. 12:13h

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine Cuija Dživeija i tom prilikom je konstatovano da su odnosi dvije zemlje na najvišem nivou prijateljski sadržajni i razgranati, te da izgradnja prioritetne dionice autoputa dodatno osnažila odnose i stvorila dobru osnovu za dalji dijalog o saradnji na novim razvojnim projektima, saopšteno je iz Vlade.

Premijer je ocijenio da je za dostizanje ovako kvalitetnih crnogorsko-kineskih odnosa posebno zaslužan ambasador Cui lično.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da je svaki naš susret bio na dobrobit naroda obje države. Svaki naš susret bio je i podsticaj za stvaranje nove vrijednosti u Crnoj Gori. Zahvaljujem Vam se ambasadore, u ime Vlade i u svoje ime, na takvom pristupu“, rekao je Marković.

On je, kako se u saopštenju navodi, iskazao posebno poštovanje za odnos uvažavanja koji NR Kina iskazuje prema strateškom evropskom i evroatlantskom opredjeljenju Crne Gore.

Ambasador NR Kine je rekao da njegova zemlja pozdravlja dobar napredak Crne Gore na ekonomskom i političkom planu.

„Vrlo cijenimo postignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti, a posebno prošle godine. Ne samo Kina nego cio svijet vidi da se uspješno razvijate, da imate stabilnu političku situaciju i da podižete standard građana. Kao vaše prijatelje to nas raduje“, rekao je ambasador Cui.

U Vladinom saopštenju se navodi i da su Premijer Marković i ambasador Cui konstatovali da je crnogorsko-kineska saradnja u oblastima naših razvojnih projekata, nauke, obrazovanja kulture i sporta doprinijela boljem upoznavanju naroda i kultura, sve većem interesovanju građane jedne zemlje za drugu, što se ogleda, među ostalim, u sve većem broju stipendija i crnogorskih studenata i sportskih stručnjaka u Kini, i kineskih turista u Crnoj Gori.

Ovakav pristup pokazuje da su odnosi na najvišem nivou, ali i da ne postoji maksimum, jer je uvijek moguće više, ocijenio je odlazeći ambasador NR Kine Cui Dživei, navode iz Vlade.