Cungu poslijao obećanja, žanju se dugovi

"Nije sve tako crno kao što bi neki htjeli da predstave", kaže potpredsjednica Opštine
118 pregleda 3 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2017. 19:41h

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu obećao je prije godinu finansijsku konslodaciju, ekološku zaštitu Solane, Valdanosa i Starog grada i stvaranje povoljnog investicionog ambijenta.

Danas, uoči Dana opštine koji se obilježava u subotu, Cungu se može pohvaliti malo čime, tvrde u opoziciji.

Predsjednik lokalnog SDP-a Skender Elezagić kazao je da će lokalna uprava ostati upamćena kao vlast sa najviše datih i najmanje ispunjenih obećanja:

"Dan Opštine je prilika da se građanima i gostima podnese kratak raport o uspjesima i dostignućima između dva praznika, ali je njegova bilježnica prazna".

On je ocijenio da je riječ o vlasti sa najmanjom efikasnošću i sa najviše unutrašnjih sukoba i podmetanja.

Od ukupno 33, koalicija broji čak 27 odbornika.

Cungu je prije godinu kazao da da je nova vlast naslijedila probleme, da se grad nalazi u delikatnoj situaciji, ali da će koalicija DPS, Forca, savez oko Demokratske partije i Demokratska unija Albanaca znati da odgovori izazovu.

Elezagić kaže kaže da ne sumnja da će i u subotu biti govora i novih obećanja - novog datuma za početak izgradnje hotela "Jadran" ili "Galeb", najave novog tendera za put Ulcinj - Krute, najave da ćemo dogodine proglasiti za počasne građane “našu” Steinaker (Gudrun Elizabet, bivša ambasadorka Njemačke) i “njegovog“ Nišanija (Bujar, predsjednik Albanije).

Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni (DUA) tvrdi, međutim, "da i nije sve tako crno kao što bi neki htjeli da predstave".

Ocijenila je da ima značajnih pozitivnih iskoraka u funkcionisanju vlasti:

"Prije svega mislim da smo uspjeli da trošenje budžetskih sredstava dovedermo na nivo visokog stepena transparentnosti i regularnosti. Za mene... to je veliki iskorak. Usvojili smo Prostorno-urbanistički plan, koji je osnov za usvajanje detaljnih planova što će ubrzati cjelokupni razvoj grada".

Ona kaže da nije zadovoljna dinamikom stvaranja uslova za realizaciju kapitalnih investicija, "ali da su bile takve okolnosti".

"Puno smo radili oko Solane i Valdanosa i kao rezultata toga je što smo u PUP-u artikulisali zahtjeve lokalnog stanovništva za te prostore i to je uspjeh ove koalicije. U toku je izrada studije zaštite Solane, vrijedna 300.000 eura, a u ekspertskom timu prisutni su i predstavnici lokalne zajednice".

Navela je da je pri kraju eksproprijacija zemljišta u djelovima grada neophodna za početak realizacije kapitalnog projekta odvoda otpadnih voda.

Kaže da se nada da će najavljena legalizacija manjih objekata u gradu popuniti gradsku kasu, kako bi i lokalna vlast mogla da realizuje projekte značajane za stvaranje povoljne klime za investiranje.

Odbornik DF-a Milan Rolović kazao je da lokalna uprava nema razloga za slavlje i "da su građani nakon nove promašene godine apatični i razočarani".

"A obećanja je bilo... da će maslinijadu u Valdanosu, uz političku volju vratiti starim vlasnicima. Vlasnici znaju da su jednako daleko od tog cilja kao i prije godinu...".

Naglasio je da je grad nakon osam godina dobio PUP, ali "da loklana vlast sa izradom tog plana nije imala ništa, jer ga je finansirala, izradila i usvojila Vlada, što je jedinstveni primjer u Evropi".

"Uz PUP, u toku zadnje godine, svjedoci smo najintenzivnije nelegalne gradnje, što nisu mogli da prećute ni državni organi sa sve ministrima prilikom nedavne posjete Ulcinju. Došli, vidjeli, ručali i razišli se! A gradi se i dalje. Mada sam mišljenja da neko ko čeka na Detaljni urbanistički plan 20 godina, i treba da gradi jer ne mogu ga vječno čekati".

Umjesto obećanja, rekao je, građani su dobili "povećanje boravišne takse, poreza na nepokretnosti, skuplju vodu i komunalni otpad".

"To je izglasano da bi počeli vraćati kredite za 'sanacioni plan i prevazilaženje teškoća loklane samouprave'. Tako imamo najnovije zaduženje od 650.000 eura. To će biti treće kreditno zaduženje za istu svrhu, jer smo krajem 2014. uzeli 1,2 miliona eura kod Atlas banke i krajem 2015. 4,25 miliona eura. Tome treba da se doda 20 miliona eura od KFW banke i još 5 miliona od Evropskeinvesticione banke za izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže. Za ovu godinu je planirano dodatno zaduženje od 5,65 miliona eura, a cjelokupni budzet za 2017. je 15,37 miliona. Pa, ljudi, procijenite sami".

Rolović je podsjetio da vlast duguje pojedinim organizacijama koje se finansiraju iz budžeta i do 12 plata.

Ulcinj kao Dan opštine slavi prvu subotu u aprilu koja simbolizuje kraj berbe maslina, početak sezone i odlazaka pomoraca na brodove.

U Valdanosu će tek biti problema

Rolović je kazao da su obećanja o zabrani gradnje u uvali Valdanosa - posebna priča.

"Sačekajte samo Plan posebne namjene za pojas Morskog dobra. Tek tada nastaju novi problemi u Valdanosu, a moguće i u basenu Solane".

On je poručio vlastima da ih, ako im već za konsolidaciju finansija Opštine nije dovoljno 6,1 milion eura, poštede daljih konsolidacija.

"Ukoliko u narednom periodu, do novih izbora, budete radili kao do sada, sve što budete obećali 1. aprila, na Dan Ulcinja, shvatićemo kao prvoaprilsku šalu, a od imovine Ulcinja ostaće samo dugmići".

Ne znaju da troše ni novac koji imaju

Elezagić kaže da aktuelna vlast ne zna ni da troši obezbijeđeni novac:

"Skoro će godinu i po od kad je Skupština donijela Odluke o zaduženju za 5 i 20 miliona eura, pod povoljnim uslovima, uz garancije Vlade, za rješavanje problema otpadnih voda. Na terenu se ne vidi da je i jedan jedini kramp zaboden u tu svrhu, a ni Skupština nema nikakvu informaciju da je jedan jedini euro od tih para počeo da se troši”.

Bonus video: