Rusiji je vrijeme da digne ruke od Crne Gore

Španski Senat će uskoro donijeti odluku, nema primjedbi na prijem, rekli iz Ambasade “Vijestima”
75 pregleda 80 komentar(a)
Crna Gora, NATO, Foto: Beta-AP
Crna Gora, NATO, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.03.2017. 05:14h

Podrškom prijemu Crne Gore u NATO, Sjedinjene Države su poslale jasnu poruku Rusiji da apsolutno ne može da se miješa u unutrašnja pitanja vojnog saveza, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera.

“Mislim da je vrijeme da shvate da treba da dignu ruke odavde i da ovdje više nemaju apsolutno što da traže, već da su dobrodošli samo kao gosti,” kazao je Kentera juče za “Vijesti”.

Prema crnogorskim institucijama, Moskva stoji iza pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra s ciljem da spriječi prijem u NATO. Rusija smatra širenje NATO provokacijom, ali negira umiješanost u pokušaj nasilne smjene vlasti.

Iz američke ambasade su kazali da je podrška 97 od 100 senatora veliki korak naprijed prema članstvu.

“Vjerujemo da članstvo Crne Gore u NATO potvrđuje njeno mjesto u evroatlantskom sistemu vrijednosti i da će doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu na Balkanu, u Evropi i SAD,” saopšteno je “Vijestima” iz Ambasade.

Ova odluka je potvrda i američke posvećenosti Balkanu i NATO u trenutnu kada su mnogi očekivali da će se spoljna politika SAD promijeniti dolaskom Donalda Trampa na vlast, smatra Kentera. Poslije odluke Senata, posljednji korak u američkoj ratifikaciji je potpis Trampa, a Kentera očekuje da se i to desi uskoro.

Glasanju je prethodilo urgiranje državnog sekretara Reksa Tilersona da se što prije glasa o prijemu, jer je više od dva mjeseca čekalo na odluku Senata zbog imenovanja nove administracije i protivljenja dvojice republikanskih senatora prijemu Crne Gore.

Odluku o prijemu treba da donese još samo Senat Španije, a iz njihove ambasade su poručili da je podrška zagarantovana.

“Senat ima na raspolaganju dva mjeseca nakon prethodnog odobrenja od strane Kongresa. To znači da je ostalo još otprilike mjesec dana. Neće biti posebnog zakazivanja sjednice Senata, budući da se ovdje radi o jednostavnoj proceduri, pri čemu niko nema prigovore,” saopšteno je juče “Vijestima” iz Ambasade Španije.

Predsjednik Filip Vujanović ocijenio je juče da je odlukom Senata iskazano priznanje uspješnosti integracione državne politike Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da će sazvati sjednicu na kojoj će biti odlučeno o prijemu čim se završi procedura u SAD i Španiji.

„Kad se završi sva ta procedura, odmah ćemo organizovati sjednicu na kojoj će se i crnogorski parlament izjasniti o tom pitanju. Ja to očekujem vrlo brzo, odmah po ispunjenju ovih osnovnih preduslova“, kazao je juče novinarima.

On se nada da će toj sjednici prisustvovati i pristalice i protivnici članstva.

Za sada je sigurno da će sjednici prisustvovati poslanici opozicionog SDP-a, koji će zbog glasanja o NATO privremeno prekinuti bojkot. Poslanici URA neće prekinuti bojkot, iako su takođe za prijem.

Pozdravljajući odluku Senata SAD, slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak kazao je da je njegovoj zemlji članstvo mnogo donijelo.

“Radujem se skorom dočeku naše nove saveznice. Slovačka se 29. marta 2004. pridružila NATO. Proslavljamo 13 godina partnerstva, bolje bezbjednosti, veće odgovornosti i bliske saradnje sa saveznicima”, kazao je Lajčak.

Bonus video: