Nuhodžić bi proteste u parku i na trotoaru

Nuhodžić je, odgovarajući na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića, zašto se ne poštuje Zakon o javnim okupljanjima i zbog protesta se zatvara za saobraćaj Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, rekao da se taj zakon slobodno tumači i zloupotrebljava
97 pregleda 36 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Filip Roganović
Mevludin Nuhodžić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.03.2017. 05:53h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić najavio je da će njegovo ministarstvo formirati radnu grupu koja će raditi na izmjeni Zakona o javnim okupljanjima kako se protesti ne bi organizovali na saobraćajnicama, preciznjie na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Nuhodžić je, odgovarajući na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića, zašto se ne poštuje Zakon o javnim okupljanjima i zbog protesta se zatvara za saobraćaj Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, rekao da se taj zakon slobodno tumači i zloupotrebljava.

Popović je rekao da je zbog serije protesta na bulevaru ispred Skupštine narušen život građana.

“Saglasan sam da okupljanja remete svakodnevne potrebe građana, krše njihova prava islobode. Okupljanja za posljedicu imaju potpunu blokadu i ozbiljno se ugrožava bezbjednost imovine i lica, usljed preopterećanja preostalih gradskih saobraćajnica. Takođe se ugrožava bezbjednost građana kroz otežanu brzu intervenciju prvenstveno vatrogasaca, policije, i ostalih službi spasavanja, onemogućava da pravovremeno reaguju”, rekao je Nuhodžić.

On je dodao se krši se Ustavom zajamčena sloboda kretanja, onemugućavanjem građana da najbrže i na najlakši način da dođu do kuće ili posla, odnosno sloboda preduzetništva, onemogućavanje normalnog obavljanja djelatnosti. “MUP i Uprava policije u potpunosti dosljedno postupaju u skladu sa Ustavom i Zakonom. Ustav propisuje da jemči prava i slobode, garantuje slobodu okupljanja. Nije prikladan prostor koji se nalazi 10 metara od vlade 15 metara od Skupštine, predsjednika i Ustavnog suda", rekao je Nuhodžić.

On tvrdi da je ovakva formulacija poslužila kao sredstvo da pod prigodnim prostorom obuhvate svako javno mjesto mimo u Zakonu navedenih udaljenosti, pa i gradske saobraćajnice. “Tumačenje pojma “prigodan” se u praksi pokazalo kao loše i sklono zloupotrebama. I Evropski sud za ljudska prava daje pravo državi da se ograniči prostor na kojem se vrše okupljanja ali da se ne ugrožava sloboda izražavanja. Prikladan prostor, trotoar, park, i dalje pruža mogućnost slobodnog izražavanja, ispunjava osnovni cilj ustavne garancije slobode okupljanja. Zakon je onoliko dobar koliko je primjenjiv, pokazuje manjkavosti, MUP će formirati radnu grupu koja će raditi na unapređenju određenih rješenja kako bi se kreativno tumačenje i izigravanje propisa onemgućilo", rekao je Nuhodžić, i dodao da je suština je da se iskazivanje protesta dešava na odvija prikladnim mjestima gdje se ne ugrožavaju prava drugih. “Nema apsolutnog prava na okupljanje ni u međunarodnim konvencijama" kazao je Nuhodžić.

Bonus video: