Budva: Svim osnovcima besplatni udžbenici

Skupština Opštine Budva odlučila je da izdvoji 180.000 eura, kako bi oko 2.600 đaka iz tri osnovne škole dobilo udžbenike
69 pregleda 7 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.03.2017. 06:25h

Svi osnovci iz Budve i Petrovca dobiće besplatne udžbenike sljedeće školske godine.

Skupština Opštine Budva odlučila je da izdvoji 180.000 eura, kako bi oko 2.600 đaka iz tri osnovne škole dobilo udžbenike.

Nova gradska vlast odluku je donijela na predlog koalicionog partnera - SNP-a.

Potpredsjednik Opštine i lider budvanskog SNP-a Veselin Marković kazao je za “Vijesti” da se Opština odlučila na takav potez jer je osnovno školovanje, prema Ustavu, obavezno i besplatno.

On je ocijenio da bi tu odredbu trebalo da sprovodi Ministarstvo prosvjete, a ne “opozicione opštine”.

Marković je precizirao da budvanske OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i Drugu osnovnu školu, te petrovačku “Mirko Srzentić”, pohađa 2.600 učenika.

“Sa upravama škola, Opština Budva će zaključiti ugovore o preuzimanju udžbenika... Želimo da edukujemo našu djecu koja predstavlja budućnost Budve, da čuvaju knjige, kako bi na kraju školske godine mogli da ih vrate školi i da ih dobije druga generacija. Tako da ćemo naredne godine imati trošak od nekih 20 do 30 hiljada eura za obnavljanje udžbeničkih sredstava, koji se odnose na radne i druge sveske”.

On je ocijenio da će to predstvaljati veliku pomoć roditeljima, posebno onima koji imaju više djeca.

“Ne treba govoriti da roditelji u septembru, u zavisnosti od toga koliko imaju djece, za nabavku knjiga treba da izdvoje od 50 pa do 150 eura, čak i više. Iako se Budva računa za najbogatiji grad u Crnoj Gori, budžeti Opštine, kao i naših građana, značajno su lošiji nego što se čini”.

Iz Crnogorske su potez nove gradske vlasti ocijenili kao populistički, poručivši da novac treba usmjeriti samo djeci koja su u stanju socijalne potrebe.

Za obnavljanje toaleta ide 10.000 eura

Opština Budva opredijelila je i 10.000 eura za obnavljanje toaleta u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” koji su u katastrofalnom stanju.

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije škole, Opština se odlučila na taj potez.

Uprava škole je u nekoliko navrata obavještala Ministarstvo prosvjete o stanju ne samo toaleta, već i krovne konstrukcije koja prokišnjava, nedostatku fiskulturne sale i ostalim problemima, potvrđeno je “Vijestima”.

Bonus video: