Partijska država uništava uspješni organ državne uprave radi obračuna sa mnom zato što pripadam SDP

Ovo što ste nezakonitom Uredbom uradili, poštovani Premijeru, imalo je samo jedan cilj, da se ja (govorim samo u svoje ime i to kao odgovorno fizičko lice koje još uvijek punopravno upravlja samostalnim organom države uprave, a isti je slučaj i kad se to tiče gospodina Ervina Spahića, direktora pomenutog, takođe, samostalnog organa uprave
171 pregleda 38 komentar(a)
Novak Adžić, Foto: Arhiva Vijesti
Novak Adžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2017. 08:09h

(OTVORENO I SLUŽBENO PISMO POŠTOVANOM PREDSJEDNIKU VLADE CRNE GORE GOSPODINU DUŠKU MARKOVIĆU, ZBOG FLAGRANTNOG KRŠENJA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA)

Poštovani Premijeru, gospodine Duško Markoviću,

Trebali ste se, ex offo, informisati o sljedećem, a što Vam sada pišem.

Vlada Crne Gore, kojom Vi rukovodite, na prijedlog Vama podvasnih organa, pod političkim pritiskom Vaših koalicionih partnera, iz redova SD, očekivano, je 23.03.2017 godine, donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne Uprave Crne Gore. I to radi političkog i ideološkog obračuna sa mnom, kao zakonitog i punopravnog Direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, i direktora Agencije za zaštititu prirode i životne sredine gospodina Ervina Spahića. Ovo što ste nezakonitom Uredbom uradili, poštovani Premijeru, imalo je samo jedan cilj, da se ja (govorim samo u svoje ime i to kao odgovorno fizičko lice koje još uvijek punopravno upravlja samostalnim organom države uprave, a isti je slučaj i kad se to tiče gospodina Ervina Spahića, direktora pomenutog, takođe, samostalnog organa uprave.

Uvaženi Predsjedniče Vlade g. Duško Markoviću, zar Vam niko nije, iz Vama oficijelno podložnih organa i službi, rekao, kada se to tiče upravnog i radnog prava i važećih zakona, da sam ja u punom i zakonitom mandatu, izabran, u punopravnom mandatu u trajanju od 5 godina, na osnovu javnog konkursa, za direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, a po riješenju, koji ste Vi lično, g. Markoviću, u ime Vlade Crne Gore, potpisali 28.05. 2015.g, te mi se zakonski mandat završava sa istekom datuma 28. 05. 2020 godine, saglasno važećem Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Naumili ste pravno neosnovano, radi političkih pritisaka i koalicione trgovine, a suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima da me smijenite, otvoreno kršeći norme, konkretno članove postojećeg Zakona (članove istog, 56, 57, 123, 133, kao i druge odredbe navedenog Zakona), a u pogledu namjere moje smjene, koja će Vašom odlukom uskoro, pravnim nasiljem, uslijediti, sa položaja direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, a to što ste, Uvaženi Premijeru naumili, biće pravno aspolutno ništava odluka, (“što se grbo rodi vrijeme ne ispravi”) zato što je (kad je uskoro budete donijeli) potpuno neustavna, nezakonita i suprotna međunarodnom pravu, a naročito kada se to tiče faktičnog, premda ne i formalnog ukidanja Zavoda za intelektualnu svojinu, a kojeg ste stavarno pripojili Ministarstvu ekomonije samo zato da bi smijenili nezakonito mene i poslali me na ulicu, bez hljeba, a Zavod potpuno obezličili s opasnošću realnom da se isti uskoro raspadne i uruši, subjektivno i objektivno, zbog ove Vaše Uredbe i njenih jasnih političkih tendencija i intencija.

Poštovani Premijeru,

Ovo što je Vlada, kojom rukovodite, učinila, radi obračuna sa mnom, potpuno je pravno neosnovano i to je radi održanja vlasti očigledno učinjeno namjerno, pod pritiskom i nalogu onih političkih subjekata (tzv. SD Crne Gore), koje Crna Gora interesuje, kao i vazda što je bilo, samo za ličnu korist, a to su oni, koristoljubivi otpadnici od SDP-a Crne Gore, oličeni u Vašim pridvoricama iz SD-u Crne Gore, na čelu sa predsjednikom današnje okrnjene Skupštine, koji je fakultet završio tek kad je, nakon decenija propalog studiranja ministar postao.

Ova Vaša (tj. Vladina) uredba, nažalost, teško da ima veze sa vladavinom prava, zakonitosti i pravde, i ona predstavlja, što je napisano u članu 3 iste, a kojom se Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, uvodi, kao dosadašnji samostalni organ državne uprave u sastav (tj. kao organ u sastavu Ministarstva ekonomije Crne Gore i statusno mijenja mu se položaj, te on gubi svoju samostalnost, stečenu od njegovog osnivanja), flagrantno kršenje međunarodnog konvencionalnog prava, odnosno, Pariske konvencije o industrijskoj svojini, čija je punopravna članica Crna Gora, a na osnovu utvrđene ratifikacije, te koja u članu 12, stav 1, propisuje samostalnost organa. Posebno je, jezičkim tumačenjem pravne norme, samostalno administriranje na državnom nivou u oblasti intelektualne svojine, kada se to tiče ZISCG, a toga nema bez samostalnosti organa, i to ne može biti u sastavu drugoga, jer posebno administriranje je posebno, zasebno, samostalno, autonomno, a ono što je posebno nužno je statusno samostalno, sa svim onim ingerencijama i smislom koje kao takvo nosi i predstavlja. Elem, posebno je posebno i ne može biti posebno ako je sastavni dio nečega i nekoga od koga zavisi i kojim neki organ upravlja! Contadictio in adjecto! Kad je nešto i neko u sastavu drugoga, tada isti gube svojstva posebnog i utapa(ju) se u organsku cjelinu drugog i gube svoj subjektivitet i individualitet! Ono što je propisano Pariskom konvencijom kao samostalno, ne može arbitrernim i samovoljnim tumačenjem Vlade Crne Gore, kojom rukovodite, uvaženi Predsjedniče Vlade Markoviću, biti uništeno ili anulirano.

Valjda, uvaženi Premijeru, znate, ili treba to da znaju oni koji su Vam ovo pravno neodrživo rješenje poturili, što znači supremacija međunarodnog (konvencionalnog) prava (nadnacionalnog) u odnosu na podzakonske akte, kakva je uredba, koju ste donijeli i kojom hoćete da suspendujete zakone, Ustav Crne Gore i imperativne norme međunarodnog prava, a što je jasno, kada se to tiče Pariske konvencije o industrijskoj svojini, i drugih međunarodnih ugovora, i precizno normirano u članu 9 Ustava Crne Gore, koji govori o tome na nacionalno (državno) pravo i zakoni odnosne države (a kamo li podzakonski akti) ne mogu biti pravnom snagom i važenjem jači i iznad ratifikovanih međunarodnih ugovora.

Poštovani Premijeru,

Ovo što ste Vi dopustili da prihvatite, pod pritiskom Vaših satelita i marioneta partije zvane SD, a što je očigledno formalno učinjeno na prijedlog Ministarstva ekonomije, samo je slika i prilika da vlast kojom Vi rukovodite ne interesuje međunarodno pravo, makar u oblasti, intelektualne svojine, niti interesi Crne Gore u istoj, a ne zanima Vas ni Ustav Crne Gore (član 9) i standard i praksa da je u zemljama Evropske Unije i onih država koje su NATO članice itd. Zavod za intelektualnu svojinu svuda samostalni organ državne uprave. A sve ovo što navodim kategorički potvrđuje i regionalno iskustvo. Upravo u ovim zapadno-evropskim i šire državama, uvijek i svuda, odnosni Zavod za intelektualnu svojinu je samostalni organ državne uprave koji ima iznad sebe odgovarajući nadzorni organ, ali je vazda on samostalni organ državne uprave. Ako ste, bezrazložno jurisdički i činjenički, a politički i ideološki i partijski, hteli, kao što činite, i učinili jeste, nasilno ovo, a to je da se obračunate sa SDP Crne Gore i sa mnom kao njenog funkcionera, koji zakonito i odgovorno i nepristrasno, u skladu za odnosnim Zakonom, upravlja organom državne uprave, makar ste mogli pokazati elementarno gospodstvo, i pravne norme i procedure, koje ste trebati poštovati. No, ni to, eto nijeste..

Ovim što ste Vi, uvaženi premijeru uradili, na prijedlog Ministarstva ekonomije, prekršili ste nacionalno i međunardno pravo i standarde i pozivam Vas da poništite sadržinu ove Uredbe, koju su Vam drugi servirali, iz čisto ideoloških, partijskih i političkih razloga. Ako to nećete učiniti, uvaženi Premijeru, zbog ove, nezakonite Uredbe, (koja je pravno u koliziji sa važećim Zakonom o državnim službenicima i namještinicima – jer je Uredba podzakonski a ne zakonski akt) javno Vas obavještavam da sam ovo pitanje, Vašeg političkog obračuna sa mnom, i faktičkog ukidanja ZISCG, bez ikakvog zakonskog osnova, kojeg činite, i kako ste odlučili, sa punim pravnim kapacitetom i kredibiletom pokrenuo na više adresa, sa ciljem da se odluka (dopuna Uredbe) Vaše vlade naknadno povuče, t.j. poništi, jer je suprotna ustavu Crne Gore i zakonu i međunarodnim konvencijama, koje je Crna Gora ratifikovala.

Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, kojim rukovodim je, 2015 godine, jedini od organa državne uprave, kada se to tiče procesa ispunjena obaveza pristupanja Crne Gore ka Evropskoj Uniji, dobio čistu peticu (maksimalnu ocjenu), a u izvještaju za 2016. opet je dobio visoku ocjenu, (4), te prema tome on je na ponos i uzor državne administracije Crne Gore.

Pod Vašim rukovodstvom, uvaženi premijeru Markoviću, Vlada ukida, suprotno međunardnom pravu i Ustavu Crne Gore, Zavod za intelektualni svojinu i pripaja ga Ministarstvu ekonomije i dodjeljuje mu status organa u sastavu, da bude ono što nikad bio nije, te što evropska praksa demantuje.

O ovom Vašom i Vama podložnog Ministarstva ekonomije, pod evidentnim pritiskom lica iz SD Crne Gore, a pravno neosnovanom aktu /Uredbi, kojom se Zavod prisajedinjuje drugom organu (prisajedinjenje i aneksija, meni neželjeni pojmovi, me podsjeća na 1918. kad je Crna Gora stradala), danas sam obavijestio, sa punom dokumentacijom i elaboracijom, Delegaciju Evropske Komisije u Crnoj Gori, te, saglasno ingerenciji Zavoda za intelektualnu svojinu i Svjetsku organizaciju Ujedinjenih Nacija za intelektualnu svojinu (WIPO – čija je Crna Gora punopravna članica), te Evropsku Patentnu Organizaciju (EPO) i Evropski Zavod za intelektualnu svojinu (EUIPO).

U daljem tekstu, Vas i Vladu, na čijem ste čelu, obavještavam ovim putem, dakle, potpuno javno, što sam pisao, vezano za Vašu uredbu, kojom devalvirate ZISCG, pomenutim međunarodnim adresama (WIPO, EPO, EUIPO, te Delegacija Evropske komije u Crnoj Gori). Pismo je iste sadržine na sve tri adrese a glasi njihovim Ekselencijama.

To moje pismo, kao još uvijek punopravnog i zakonitog, te koji će to biti i nakon moje nezakonite smjene, koju ste naumili navrat-nanos da učinite, pomenutim međunarodnim institucijama (Delegaciji EK u Crnoj Gori, WIPO, EPO I EUIPO) glasi:

***

„Poštovani,

Cijeneći našu višegodišnju uspješnu i partnersku saradnju, kao i vašu nesebičnu pomoć, da Crna Gora dostigne visok standard u zaštiti intelektulane svojine, smatrao sam za potrebnim, da Vam se obratim ovim kratkim pismom.

Naime, Vlada Crne Gore je na svojoj sjednici od 23. marta ove godine, aktom koji nosi naziv “UREDBA O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O ORGANIZACIJI I NAČINU RADA DRŽAVNE UPRAVE”, ukinula samostalnost Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore i pretvorila ga u organ u sastavu Ministarstva ekonomije. Na žalost, ova i ovakva, odluka je donešena bez konsultacije sa Zavodom, čime je propuštena šansa, da Vladi Crne Gore, ukažemo na značaj i potrebu da se Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore očuva kao samostalna institucija, odnosno da ostane onakav, kakav je prije samo devet godina osnovan i koji kao takav od osnivanja postoji, do donošenja ove Uredbe.

Ovom uredbom Zavod, ne samo što gubi samostalnost u određenim finansijskim i pravnim elementima, već od institucije od prvorazrednog nacionalnog značaja, postaje bezlični segment državne adminsitracije, što znači da ne može da ostane na nivou koji članom 12, predviđa Pariška konvencija o zaštiti industrijske svojine iz 1883. godine, čija je Crna Gora punopravna članica. Član 12, stav 1, Pariske konvencije, izričito predviđa da svaka članica Unije (Pariske konvencije, koja je na snazi i čija je punopravna članica Crna Gora), mora imati poseban organ i samostalno administriranje u oblasti industrijske svojine. To znači neophodnost postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu, kao samostalnog organa državne uprave u Crnoj Gori. Njegovom depersonalizacijom, t.j. uključivanjem, kao organa u sastavu drugog organa (Ministarstva ekonomije), gubi se njegova samostalnost i ozbiljno se ugrožavaju međunarodne obaveze Crne Gore u pogledu evropskih integracija u oblasti industrijske svojine (poglavlje 7), kao i redovno i uspješno realizovanje obaveza prema Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualne svojine (WIPO), Evropskoj patentnoj organizaciji (EPO) i Zavodu Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) i drugim međunarodnim subjektima i nacionalnim zavodima u regionu i svijetu.

Uporedna praksa nacionalnih zavoda, u državama članicama EU, i uglavnom u svijetu svijetu, je takva da je u njima Zavod za intelektualnu svojinu samostalni organ državne uprave. Međutim ovom Uredbom, koju je Vlada CG usvojila 23. marta ove godine, oduzeta je njegova samostalnost i time ozbiljno ugroženo ostvarivanje osnovne funkcije Zavoda i pravne zaštite industrijske svojine na prostoru Crne Gore, kako nacionalnih tako i međunarodno pravnih i fizičkih lica, koji su nosioci istog prava.

Smatrajući da institucije na čijem ste čelu dijeli stav, da je Crnoj Gori u ovom trenutku potreban samostalan i stručan, politički neopterećen, nepristrasan stručni i dijelom naučni organ (kakav je do sada bio Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, kao samostalni organ državne uprave), te koji će pravedno štiti prava intelektulane svojine, molim Vas da se na primjeren način uključite u ovaj slučaj. U tom smislu, ovom nezgodnom prilikom, saglasno pravu, koristim slobodu da Vas pozovem da iskoristite Vaš nesporni autoritet i utičete na Vladu Crne Gore, da još jednom preispita ovu svoju odluku.

Predlažem da intervenišete, saglasno Vašim ingerencijama i neospornom autoritetu i pravnim instrumentima, tom smislu kako bi Vlada Crne Gore stavila van pravne snage pomenutu (skoro usvojenu) Uredbu i Zavodu za intelektualnu svojinu Crne Gore, vratila status samostalnog organa državne uprave, kojeg je Vlada Crne Gore, 23. III. 2017. godine, pomenutom Uredbom formalno ne, ali činjenički i realno, stvarno da, ukinula, odnosno pripojila ga Ministarstvu ekonomije i dala mu svojstvo organa u sastavu Ministarstvu ekonomije”.

S poštovanjem,

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore

Novak Adžić, s.r.

Bonus video: