97 SENATORA GLASALO ZA OKONČANJE RASPRAVE, DVA PROTIV

Senat SAD na korak do ratifikacije Protokola o članstvu Crne Gore u NATO

Lider republikanske većine, senator iz Kentakija Mič Mekonel rekao je na početku sjednice da bi pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dalo znak ostalim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi da put do članstva, iako težak, nije uzaludan
117 pregleda 0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2017. 22:40h

Crna Gora je preskočila važnu prepreku na putu do punopravnog članstva u NATO, pošto je Senat Sjedinjenih Američkih Država večeras podržao proceduralnu mjeru kojom je okončana rasprava i omogućeno da se senatori izjasne o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO, javlja Glas Amerike.

Za okončanje rasprave glasalo je 97 senatora, a protiv su bili senator iz Kentakija, Rend Pol, i njegov stranacki kolega iz Jute, Majk Li.

Nije glasao senator Džoni Ajsakson iz Džordžije.

Senatorima je na raspolaganju 30 sati za raspravu o rezoluciji kojom se daje zeleno svjetlo članstvu Crne Gore. To znači da bi završno glasanje moglo da bude održano već u srijedu. Za usvajanje rezolucije potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, javlja Glas Amerike.

Ranije je najavljeno da bi nakon večerašnje rasprave, najkasnije do četvrtka trebalo da se glasa o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO, a novinar Al Džazire Balkans je javio da mu je u Vašingtonu rečeno da bi do glasanja moglo doći i u srijedu.

Lider republikanske većine, senator iz Kentakija Mič Mekonel rekao je na početku sjednice da bi pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dalo znak ostalim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi da put do članstva, iako težak, nije uzaludan.

Mekonel je naglasio da se Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropski saveznici suočavaju sa brojnim prijetnjama i da je NATO i dalje izuzetno dragocjen savez. Takođe je naveo da SAD traže od svojih saveznika da ispune svoje obaveze i izdvoje dva odsto bruto društvenog proizvoda za odbranu da bi Alijansa mogla da poboljša svoje kapacitete.

"Zato i mi moramo da ispunimo svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore", istakao je republikanski lider.

Takođe je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin na sve načine pokušava da zastraši zemlje koje žele da postanu članice Alijanse i da proširi uticaj Rusije.

Podrška Rubija, Korkera, Mekejna i Grejema, protivljenje Pola

Republikanski senator s Floride, Marko Rubio je tokom sjednice Senata podsjetio da je Crna Gora, iako nije članica, već slala svoje vojnike u Avganistan, kako bi podržali misiju Alijanse u toj zemlji. Važno je, kazao je Rubio, nastaviti širenje NATO-a na države koje isšunjavaju uslove, u trenutku kada je Alijansa pod pritiskom suparnika, prenosi Glas Amerike.

„Moramo ohrabrivati širenje NATO-a, pogotovo trenutku neizvjesnosti i bezbjednosnih izazova u Evropi, agresije Putina i njegovih prijetnji stabilnosti regiona. Znamo da Putin ne bi volio ništa više nego da NATO propadne, da Crna Gora bude pod njegovim uticajem i u strahu od Rusije. Zato treba da podržimo članstvo Crne Gore“, kazao je Rubio.

Senator Džon Mekejn, jedan od najglasnijih zagovornika prijema Crne Gore, rekao je da bi se u slučaju da to toga ne dođe, to negativno odrazilo na ambicije država Istočne Evrope koje žele da se priključe Alijansi.

Mekejn je rekao da je prijem Crne Gore u NATO istovremeno i poruka Vladimiru Putinu koji pokušava da proširi uticaj u regionu.

"Suoćeni smo sa Vladimirom Putinom koji pokušava da proširi domet i uticaj toliko da je pokušao da zbaci slobodno izabranu vladu u Crnoj Gori. Taj pokušaj puča nije uspio, ali vas uvjeravam da Crna Gora, ako ne prihvatimo njeno članstvo neće ostati demokratija", kazao je Mekejn.

Senator iz Južne Karoline, Lindzi Grejem kazao je da je podrška Crnopj Gori posebno važna zbog ponašanja Rusije, koja pokušava da produbi jaz imeđu Evrope i SAD, između savezničkih demokratija.

Podršku ratifikaciji protoklola pružio je i predsjedavajući senatskog spoljnopolitičkog odbora, republikanac iz Tenesija, Bob Korker.

Senator iz Kentakija, Rend Pol, jedini koji se za sada javno protivio širenju Alijanse na Crnu Goru, rekao je da NATO od prijema Crne Gore i njenih 2.000 vojnika neće imati mnogo koristi.

Pol je rekao da bi prijem Crne Gore samo predstavljao dodatnu finansijsku i vojnu obavezu za SAD i da ne bi unaprijedio njene bezjednosne i nacionalne interese.

Vodeći demokrata u senatskom Spoljnopolitičkom odboru Ben Kardin rekao je da je veoma moguće da bi Senat, već do polovine ove sedmice, mogao da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO-u.

Republikanski senator Džon Mekejn je prilikom nedavne debate u Senatu rekao kako crnogorsko članstvo ima podršku "najmanje 98 senatora". S obzirom na to da je riječ o međunarodnom ugovoru, protokol treba da odobri dvotrećinska većina senatora.

Ratifikacija Protokola po ubrzanoj proceduri, uprkos ubjedljivoj podršci senatora iz obje stranke, više puta je blokirana zbog primjedbi republikanskih senatora Renda Pola i Majka Lija. Pol se protivi daljem širenju Alijanse, dok Li insistira na tome da se senatori pojedinačno izjašnjavaju o tom pitanju.

Za okončanje procedure ratifikacije protokola u SAD potreban je i potpis predsjednika Donalda Trampa.

Jedan od ključnih članova Trampovog kabineta, državni sekretar Reks Tilerson je u pismu liderima Senata početkom mjeseca rekao da je crnogorsko članstvo u Alijansi od velikog interesa za SAD.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je protekle nedelje boravio u zvaničnoj posjeti Vašingtonu, rekao je u intervjuu Glasu Amerike da mu je i Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R Mekmaster, tokom susreta u Bijeloj kući, potvrdio da administracija apsolutno podržava proširenje NATO-a na Crnu Goru.

Darmanović je naglasio da zbog toga smatra da je predsjednički potpis samo formalnost koja, kako je rekao, nikada nije izostala kada je riječ o širenju Alijanse.

Preporučujemo za Vas