Predsjednik SO Tivat ćuti o Domu kulture: Novosel ne bi o uslugama HGI

Novosel ne namjerava da na dnevni red sjednice stavi odluku o stavljanju van snage odluke o produžetku zakupa Doma kulture
144 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.03.2017. 19:58h

Predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS) ne namjerava da na dnevni red predstojeće sjednice lokalnog parlamenta 4. aprila, stavi odluku o stavljanju van snage odluke o produžetku zakupa Doma kulture u Donjoj Lastvi, a koja je na posljednjoj sjednici SO 14. marta, usvojena uz eksplicitno kršenje odredbi Zakona o sprečavanju korupcije - nezvanično saznaju „Vijesti“.

Opštinska imovina Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi tada je glasovima 17 odbornika vladajuće koalicije DPS-SD-HGI, data u besplatni petogodišnji zakup NVO Dux Croatorum, koju kontrolišu visoki funkcioneri HGI.

Odlučujući glas u 33-članom parlamentu pritom je došao od odbornika HGI Adrijana Vuksanovića koji je bio u konfliktu interesa jer je istovremeno predsjednik NVO kojoj je vrijedna opštinska imovina ustupljena na besplatno korišćenje.

Dom kulture u Donjoj Lastvi “Dux Croatorum” besplatno koristi već godinama, direktno pritom kršeći odredbe ugovora sa Opštinom jer djelove te besplatno im ustupljene zgrade, daje u podzakup trećim licima. U ovom objektu smješten je i stranački elektronski medij HGI-ja Dux radio, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće koje takođe vodi član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković.

Ni nakon osam dana od kada su Opštini Tivat poslata pitanja o toj temi, Novosel na njih nije odgovorio, a nije se javljao ni na telefonske pozive novinara „Vijesti“.

Portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović kazala je da su poslata pitanja iz domena nadležnosti šefa lokalnog palamenta i da je na njemu i njegovoj služ bi da procijeni hoće li ili ne na njih odgovarati.

„Vijestima“ je iz krugova bliskih Novoselu nezvanično rečeno da je predsjednik parlamenta odlučio da ignoriše pitanja, ali i svoju zakonsku obavezu da zvanično van snage stavi odluku usvojenu na prošloj sjednici jer je ona usvojena protivno odredbama člana 8. Zakona o sprečavanju korupcije.

„Ako javni funkcioner u organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju učestvuje u raspravi i odlučivanju u stvari u kojoj on ili povezano lice sa javnim funkcionerom ima privatni interes, dužan je da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja”, piše u tom članu.

“Vijestima” je ranije iz Opštine Tivat nezvanično potvrđeno da odbornik Vuksanović nije podnio izjavu da ima privatni interes kao predsjednik “Dux Croatoruma” da mu lokalna uprava besplatno ustupi dio gradske imovine, te je neometano učestvovao u skupštinskoj raspravi i svojim glasom odlulujuče uticao da se takva odluka usvoji.

“Nadležni organ vlasti dužan je da spriječi izvršenje odluke donijete suprotno st. 1 do 4 ovog člana i stavi je van snage, u skladu sa zakonom i o tome obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije”, piše u članu 8 Zakona o spriječavanju korupcije.

Za prekršaj koji je napravio Vuksanović zakonom je zaprijećena novčana kazna u iznosu od 500 do 2.000 eura. Skupštini Opštine Tivat prijeti novčana kazna u iznosu od 1.000 do 20.000 eura ukoliko Novosel ostane pri svom stavu da ignoriše ovakvo kršenje Zakona o sprečavanju korupcije i parlament 4. aprila formalno ne stavi van snage nezakonito usvojenu odluku.

Bonus video: