LP osuđuje najavljeni parastos Mihailoviću: Nastavak provokativnog djelovanja SPC

LP, kako su kazali, osuđuje ovakve zloupotrebe religije i vjerskih običaja i objekata za propagiranje šovinističkih ideja i netrpeljivosti, što nije ni do sada nepoznata praksa pojedinih vjerskih velikodostojnika
65 pregleda 14 komentar(a)
Liberalna partija logo, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija logo, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 16.07.2018. 08:25h

Liberalna partija (LP) osudila je danas najavljeni parastos nekadašnjem vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji će Srpska pravoslavna crkva (SPC) služiti u Herceg Novom.

"Borba za antifašističke vrijednosti i slobodno društvo stalni je izazov Crne Gore, a najavljeni skup SPC u Herceg Novom na kojem će se služiti četničkom komandantu i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, dokazuje da aveti prošlosti uvijek prijete otvorenom društvu, skladu, toleranciji i miru među građanima i državama", navodi se u saopštenju LP-a.

LP, kako su kazali, osuđuje ovakve zloupotrebe religije i vjerskih običaja i objekata za propagiranje šovinističkih ideja i netrpeljivosti, što nije ni do sada nepoznata praksa pojedinih vjerskih velikodostojnika.

U LP smatraju da je jasno da je u pitanju nastavak provokativnog djelovanja SPC na čijem čelu u Crnoj Gori je mitropolit Amfilohije, koji, kako su rekli, često izaziva incidente i uznemirava vjekovni sklad i zajednički život svih ljudi u Crnoj Gori.

"Da i ovo nije ništa drugačije pokazuje činjenica da se ova vjerska služba služi za rusku carsku porodicu, a na volšeban i nejasan način se u istom događaju nameće i Mihajlović koji je pravosnazno osuđeni ratni zločinac i kolaborator", navode iz LP-a.

U toj partiji su uvjereni da će i "vrh SPC u Crnoj Gori ipak imati razuma i ispred svojih stalnih političkih interesa, voditi računa o interesima građana, građanskog mira i sloge u državi".

"Crna Gora se mora oštrije suočiti sa problemom klerikalizma, političkog upliva vjerskih zajednica i konačno,ne okolisuci, zakonski regulisati ovaj problem i mjesto takvih organizacija, kao sekularna i građanska država", poručili su iz LP-a.

Preporučujemo za Vas