Čapuni predsjedenik ulcinjske Skupštine

To je i epilog dvomjesečnih zvaničnih i nezvaničnih pregovora oko formiranja vlasti nakon izbora početkom februara na kojima je DPS osvojio najviše glasova ali i isti broj mandata, kao i Forca, osam
136 pregleda 1 komentar(a)
Ilir Čapuni, Foto: FORCA
Ilir Čapuni, Foto: FORCA
Ažurirano: 25.04.2018. 19:07h

Politički direktor Force Ilir Čapuni izabran je za predsjednika ulcinjske Skupštine. Za njega je glasalo 30 odbornika dok su tri bila uzdržana.

Izbor Čapunija dogovor je čelnika ulcinjskog DPS i Force prema kome mjesto predsjednika Skupštine pripada Forci, a funkcija predsjednika Opštine DPS.

Đukanovićeva partija tako će prvi put od uvođenja višestranačja imati prvog čovjeka grada. Šef OO DPS Ljoro Nrekić za sada je najozbiljniji kandidat za tu funkciju mada u najjačoj partiji špekulišu sa još nekoliko imena.

To je i epilog dvomjesečnih zvaničnih i nezvaničnih pregovora oko formiranja vlasti nakon izbora početkom februara na kojima je DPS osvojio najviše glasova ali i isti broj mandata, kao i Forca, osam.

DPS je osvojio i mandat manje nego na prethodnim izborima ali je prvi put diktirao dinamiku pregovora znajući za nepremostivi jaz koji već godinama stoji među liderima najjačih albanskih partija, Force i Demokratske partije, Nazifa Cungua i Fatmira Đeke.

Albanske partije imale su mogućnost da samostalno formiraju vlast bez DPS ali su personalni animoziteti lidera i umreženost sa DPS na državnom nivou, obesmilili bilo kakvu formu pregovora.

U novoj vlasti biće i koalicija oko Demokratske partije koja je osvojila sedam mandata i Demokratska unija Albanaca Mehmeda Zenke sa tri odbornička mjesta.

Izbor Čapunija podržala su i tri odbornika Socijaldemokrata i jedan Bošnjačke stranke, partija bliskih DPS koje će vjerovatno figurirati u novoj ulcinjskoij vlasti. Uzdržani su bili dva odbornika URA i jedan SDP.

Bonus video: