Bojkotuje li Vučinović Vladu za 1.800 eura mjesečno

Ministarka nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li smatra da za svoj rad zaslužuje i do četiri prosječne crnogorske plate i da li opravdava povjerenje premijera i glasača HGI
190 pregleda 0 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Arhiva Vijesti
Marija Vučinović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2017. 05:23h

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović ne želi da odgovara o svom radu u Vladi Crne Gore, gdje je za malo više od 100 dana imala svega sedam zabilježenih sastanaka.

Vučinović se na mjestu ministarke bez portfelja nalazi od decembra 2012. godine.

Njena februarska plata iznosila je 1.784 eura.

Prema imovinskom kartonu za 2016, njena ministarska plata je prošle godine porasla za više od 80 odsto. Prije nego što je Vlada Duška Markovića uvela mjere štednje, njena plata je prelazila 2.000 eura jer je dobijala i 110 eura za život u Podgorici.

Vučinovićeva je 2016. od Vlade i dobila stan u Podgorici, gdje joj, prema nezvaničnim informacijama, društvo pravi sin Davor Vučinović, službenik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Ministarka nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li smatra da za svoj rad zaslužuje i do četiri prosječne crnogorske plate i da li opravdava povjerenje premijera i glasača Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Vučinovićeva iz svoje partije mjesečno dobija 300 eura, a još 200 kao članica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Umjesto odgovora, stigle su optužbe na račun rada opozicije i novinara “Vijesti”.

"Upućujem Vas na Vašeg kolegu Sinišu Lukovića, s obzirom na to da imam informaciju da me isti prati 24 h i zna sve o meni. A ja Vas ovom prilikom pitam, da li i poslanici opozicionih partija koji ne dolaze u parlement, opravdano primaju poslaničke zarade”, odgovorila je ministarka.

“Vijesti” su ponovile pitanja ministarki u petak, ali odgovora nije bilo.

Za više od 120 dana Vlade, ona je imala ukupno sedam zvaničnih sastanaka, od čega su pet bili protokolarni susreti sa diplomatama i stranim političarima.

Tokom prošlog mandata, ona je za četiri godine, prema sajtu ministarke bez portfelja, imala ukupno 40 aktivnosti među kojima da predsjedava sa ukupno 13 sjednica Savjeta za razvoj NVO, primi dvadesetak ambasadora i stranih političara i uputi nekoliko čestitki.

I rad Vučinovićeve na mjestu predsjednice Savjeta za razvoj NVO obilježen je skandalom jer su se od ljeta prošle godine njegovi članovi iz reda crnogorskih NVO, povukli iz tog tijela i zamrzli članstvo u njemu. Deset NVO je tražilo od Markovića u decembru da imenuje novog predsjednika Savjeta umjesto Vučinovićeve. Vučinović je u prošlom sazivu za mjesto predsjednice Savjeta primala naknadu od nepunih 320 eura.

Iz ministarkinog kabineta nisu odgovorili ni na pitanje zašto na sajtu nema nijednog dokumenta (zakona, uredbe, odluke, rješenja, tendera, oglasa, strategije, plana, izvještaja) iz domena rada i nadležnosti njenog resora, već se tu po pravilu objavljuju samo materijali koji dođu na dnevni red Vlade.

"Da li to znači da Ministarstvo bez portfelja nema nikakvih sopstvenih radnih aktivnosti i konkretnih dužnosti u sistemu državne uprave prilikom kojih isto izrađuje ili donosi bilo kakve dokumente”, glasilo je jedno od pitanja na koje nismo dobili odgovore.

"Vijesti" su u srijedu veče poslale i pitanja kabinetu premijera sa pitanjem koliko je zadovoljan onim što je ministarka postigla u više od 100 dana Vlade i da li smatra da svojim radom opravdava njegovo povjerenje. Još nema odgovora.

Šofer ustaje u 2h da bi je doveo na posao

Osim plate, Vučinovićeva ima i vozača koji je svakog petka i ponedjeljka vozi na relaciji Tivat-Podgorica. Prije nego što je dobila stan, vozač je morao svakog dana da je vozi na posao.

Kako je jutros zvanično stupilo na snagu novo radno vrijeme Vlade Crne Gore od sedam do 15 časova ujutro, on će morati da ustaje već oko dva poslije ponoći kako bi stigao da na vrijeme službenim "mercedesom" E klase (PG CG 307) iz Podgorice dođe do Tivta, u Lepetanima pokupi ministarku i odveze je na posao u Podgoricu.

"Vijestima" ni nakon više od dvije nedjelje nije odgovoreno na pitanja koliko njen vozač ostvaruje prekovremenih radnih sati i kada ustaje ponedjeljkom da bi pošao po nju a kada se vraća petkom veče.

Bonus video: