Demokrate: DPS ponovo prolongira formiranje samostalne Opštine Tuzi

Camaj je uputio najoštriji protest zbog, kako je naveo, trgovine sa onim sa čime politička trgovina nije dozvoljena, kao što su Ustavom garantovana prava građana na lokalnu samoupravu
24 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.03.2017. 19:00h

Vladinim Predlogom izmjena i dopuna zakona o Glavnom gradu i o teritorijalnoj organizaciji, Demokratska partija socijalista (DPS) namjerava da do 1. septembra naredne godine prolongira primjenu rješenja kojima je predviđeno da Tuzi budu punopravna opština, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Predstavnici Demokrata su na današnjoj konferenciji za novinare tu namjeru ocijenili skandaloznom.

Predsjednik Demokratskog savjeta Demokrata, Štjefan Camaj, podsjetio je da je pitanje organizovanja područja Malesije – Tuzi aktuelno koliko i 27-ogodišnja vladanje DPS-a u Crnoj Gori, i da su ta partija i njen lider Milo Đukanović mnogo puta građanima Malesije obećali samostalnu opštinu.

Camaj je naglasio da su izmjenama i dopunama seta zakona iz oblasti lokalne samouprave, usvojenim 28. decembra 2015. godine, Tuzi i Zeta postale opštine u sastavu Glavnog grada.

"Ali ni do danas, 15 mjeseci od stupanja na snagu tih zakonskih rješenja, faktički nije promijenjen njihov status, a Vlada, sada, navodno, ispunjava najnovije političko obećanje DPS-a. „Navodno“, jer ni od tog obećanja, suštinski, neće biti ništa", smatra Camaj.

On je pozvao građane Malesije da "imaju u vidu i cijene činjenicu da su ovom normom Vlada i DPS još jednom pokazale svoj skandalozno neodgovoran odnos prema građanima Malesije i Tuzi".

Camaj je uputio najoštriji protest zbog, kako je naveo, trgovine sa onim sa čime politička trgovina nije dozvoljena, kao što su Ustavom garantovana prava građana na lokalnu samoupravu.

On je podsjetio da se Demokrate zalažu za punopravnu opštinu Tuzi, ali da oni to žele "odmah bez ikakvih odlaganja, jer građani Malesije to zaslužuju".

Predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada, Vladimir Čađenović, kazao je da je počela akcija spasavanja vlasti u Glavnom gradu, po svaku cijenu.

Prema njegovim riječima, tome u prilog govori i nedavna posjeta premijera Duška Markovića gradskoj upravi, "koji je ukapirao da mora da pogura tromu, nemoćnu i nesposobnu vlast, ili, riječima predsjednika DPS-a, zaustavljače razvoja Glavnog grada".

"Kasno je za to, kao što je očigledno da je ta terapija zakasnila za oporavak od kardinalne greške od 6. oktobra 2014. godine, kada su za gradonačelnika izabrali Slavoljuba Stijepovića“, istakao je Čađenović.

On je rekao da su neshvatljivi i razlozi za izostavljanje stvaranja punopravne opštine Golubovci, kada se zna da je težnja i većinska volja građana Zete identična težnji i volji građana Malesije.

Čađenović je istakao da je proces demokratskih promjena u Podgorici nezaustavljiv, i da su to građani Podgorice potvrdili u više navrata, od lokalnih izbora 2014. do parlamentarnih 2016. godine, na kojima je opozicija ostvarila blizu 62 hiljade glasova.

On je DPS uporedio sa davljenikom koji se hvata za slamku.

"Ta slamka je, oni vjeruju, u ovom slučaju, zadržavanje prava glasa za Skupštinu Glavnog grada građanima Malesije, ali su rezultati nedavno održanih izbora pokazali da je DPS politički davljenik za koga spasa nema“, dodao je Čađenović.

Bonus video: