Ministarstvo odbrane: Nećemo da budemo dio vaše parade zloupotrebe tragedije

"Ne dozvoljavaju nam da uđemo u kasarnu da obilježimo pomen na prvu žrtvu NATO bombardovanja kao što to svake godine radimo", saopšteno je
54 pregleda 0 komentar(a)
Demos danilovgradska kasarna, Foto: Demos
Demos danilovgradska kasarna, Foto: Demos
Ažurirano: 24.03.2017. 18:03h

Ministarstvo odbrane reagovalo je povodom današnjeg pokušaja dijela funkcionera i pristalica DF-a i Demosa da uđu u kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, kao i postavljanja vijenaca pred glavnim ulazom u zgradu Ministarstva odbrane, povodom 18 godina od početka NATO bombardovanja.

"Gospodo iz DF-a i Demosa, današnjim performansima, pokušajem da bez blagovremene najave uđete u kasarnu u Danilovgradu i postavljanjem vijenaca pred kapijom Ministarstva odbrane, još jednom ste zloupotrijebili najosjetljivije događaje iz prošlosti i iskrena osjećanja žaljenja zbog izgubljenih ljudskih života i materijalnih žrtava. Upravo politika nacionalne isključivosti i netolerancije, kojoj ste ostali dosljedni sve ove godine, izazvala je krvavi raspad bivše Jugoslavije i, na kraju, NATO intervenciju, prije 18 godina na prostoru SRJ. Zadržali ste se u tom kolopletu istorijski promašene i retrogradne politike, pokušavajući da onemogućite Crnu Goru da napokon krene putem prosperiteta i saradnje kako sa susjednim zemljama, tako i sa širom međunarodnom zajednicom, po standardima razvijenih evropskih zemalja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Iz Ministasrstva odbrane navode da je Crna Gora danas "prepoznata kao faktor saradnje i stabilnosti u regionu i šire, upravo zbog sagledavanja posljedica neadekvatne i isključive politike, čiji ste vi bili i ostali zagovornici."

"Vojska Crne Gore je jedna ozbiljna institucija i neće dozvoliti da bude dio vaše parade zloupotreba jednog tragičnog događaja. Vojska je dozvolila ocu i rodbini stradalog vojnika iz kasarne u Danilovgradu da mu odaju poštu. Ali, nijesmo, niti ćemo ubuduće dozvoliti da pravite predstavu od ovakvih i sličnih događaja. Vama nije do toga da odate poštu stradalom, već isključivo do medijske promocije i manipulacije ovakvim i sličnim događajima, što potvrđuje vaš performans pred zgradom Ministarstva," navodi se u reagovanju Ministarstva odbrane.

Petnaestorici funkcionera i članova Demosa nije dozvoljen pristup danilovgradskoj kasarni gdje su htjeli da obilježe 18 godina od početka NATO bombardovanja.

Funkciner Demosa Vladislav Dajković je kazao da je uredno podnijet zahtjev da im se omogući pristup. On tvrdi da mu je rečeno "da su sa vrha naredili da ih ne puste u kasarnu."

"Ne dozvoljavaju nam da uđemo u kasarnu da obilježimo pomen na prvu žrtvu NATO bombardovanja kao što to svake godine radimo. Sa druge strane, da dođe neki NATO činovnik isti ovi vojnici bi ga dočekali sa cvijećem i priganicama. Ponavljam, zahtjev smo uredno podnijeli. Ovo je sramno", kazali su.

Dajković je Vijestima dostavio dokument u kojem se jasno vidi da su iz Demosa pismeno tražili da polože vijenac žrtvama NATO bombardovanja.

Bonus video: