Jonica: Stanovi u Baru preskupi, ova cijena nema veze s mozgom

SO Bar od Monstata traži informaciju o tome kako je, kojom metodologijom i na osnovu kojih ugovora utvrđena prosječna cijena za 2016, te preispitivanje utvrđene cijene
490 pregleda 13 komentar(a)
Bar, Foto: Radomir Petrić
Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 23.03.2017. 10:25h

Lokalni parlament u Baru je ove sedmice jednoglasno prihvatio inicijativu SNP da dnevni red 18. sjednice dopuni Informacijom o Monstatovom utvrđivanju prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji za 2016.

SO Bar od Monstata traži informaciju o tome kako je, kojom metodologijom i na osnovu kojih ugovora utvrđena prosječna cijena za 2016, te preispitivanje utvrđene cijene.

Iz SNP su ranije naveli da je po Monstatu prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Baru 1.500 eura, dok je u Budvi 955 eura.

"Ova cijena nema veze ni sa mozgom ni sa realnošću, ali, zato ima dva smjera. Prvi, da se inostrani investitori usmjeravaju na Budvu jer su stanovi u Baru preskupi, a drugi, da se građani pritisnu jer građevinski lobiji drže cijene. U posjedu smo informacije da je ova cijena utvrđena na osnovu prodaje svega tri stana "Zetagradnje", rekla je Snežana Jonica, šefica Кluba odbornika SNP.

Komentarišući posljedice ovako utvrđene cijene na poreske obaveze Barana, Dejan Đurović (DF) je tokom rasprave u SO Bar ukazao da bi po osnovu poreza na nepokretnost građani Bara "trebali da plate ukupno milion i po eura više".

Ističući da i odbornici DPS traže objašnjenje kako je došlo do ove cijene, šefica odborničkog kluba DPS Branka Nikezić istakla je da razrez za nepokretnosti na lokalnom nivou još nije raspisan.

Jonica je prozvala i rukovodstvo Opštine da ne vodi računa o građanima, jer drugu godinu zaredom ne reaguje što Monstat "opet utvrđuje prosječnu cijenu kvadratnog metra u Baru značajno veću od prethodne", što zbog metodologije obračuna poreza osjetno povećava obračun poreza na nepokretnosti.

Ona je podsjetila da je porez na nepokretnosti u Baru u 2016. bio 20 posto viši nego u 2015, a u slučaju da ne bude korigovanja sada, "biće još 20 odsto viši, što je ukupno 40 posto za dvije godine".

Prema podacima Monstata,dok na nivou Crne Gore prosječna cijena kvadratnog metra stana pada za 7,2 posto, ona se u Baru za dvije godine povećala 39,4 posto-u 2014. je bila 1.076 eura, u 2015. već 1.246 eura, a za 2016. je procijenjena na 1.500 eura .

Bonus video: