Darmanović uvjeren da će Senat ratifikovati Protokol: Ulazak CG u NATO važan za SAD

"Uvjek smo vjerovali, zajedno sa SAD da Evropa treba da bude cijela, ujedinjena i u miru", rekao je on
12 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2017. 08:40h

Ministar vanjskih poslova Crne Gora Srđan Darmanović uvjeren je da će uprkos proceduralnim preprekama, američki Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

Republikanski senator Džon Mekejn zatražio je 15. marta od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu o članstvu Crne Gore u NATO, ali se njegovom zahtjevu usprotivio senator Rend Pol, republikanac iz Kentakija, što je to bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odloži. Mekejn je poslije toga optužio Pola da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Darmanović je u intervjuu za AtlanticCouncil rekao da bi ovo trebalo da se dogodi prije samita NATO u maju.

"Uvjeren sam (da će Senat ratifikovati Protokol), oslanjam se na američku demokratiju", rekao je Darmanović.

"Normalna je procedura da nešto pokušate da dobijete jednoglasnom odlukom, ali u demokratiji nije lako da dobijete podršku 100 od ukupno sto senatora ili parlamentaraca", dodao je on.

Darmanović je poručio da je ulazak Crne Gore u NATO važan za Sjedinjene Američke Države (SAD).

"Uvijek smo vjerovali, zajedno sa SAD da Evropa treba da bude cijela, ujedinjena i u miru", rekao je on.

Crnogorski ministar smatra i da će lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekkonel naći način da ratifikaciju Protokola stavi na glasanje.

"Nikada nisam, a ni sada ne vjerujem da imamo ikakve političke probleme sa SAD. Postoje samo proceduralni problemi koji nisu naši, već na taj način funkcioniše demokratija u toj zemlji", kazao je Darmanović.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je pisao liderima američkog Senata, pozivajući ih da ratifikuju članstvo Crne Gore u NATO uz obrazloženje da je to "veoma u interesu SAD", prenio je Rojters koji je imao uvid u Tilersonovo pismo datirano 7. marta.

Bonus video: