Lazović ide u Ljubljanu, Mugošu vraćaju?

Mugoša je 16. aprila 2015. preuzeo dužnost ambasadora u Sloveniji. On od jula ove godine ispunjava i zakonski uslov za odlazak u penziju
151 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Mugoša, Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.03.2017. 10:59h

Potpredsjednik Socijaldemokrata Vujica Lazović najozbiljniji je kandidat da naslijedi Miomira Mugošu na mjestu ambasadora Crne Gore u Sloveniji.

“Vijestima” je više izvora u vladajućoj koaliciji potvrdilo da će bivši potpredsjednik Vlade biti predložen za ambasadora, i da bi trebalo da to bude Ljubljana.

Lazović juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Prema koalicionom sporazumu, vladajuće partije dogovaraju, osim državnih funkcija, i mjesta u diplomatskim predstavništvima.

Mugoša je 16. aprila 2015. preuzeo dužnost ambasadora u Sloveniji. On od jula ove godine ispunjava i zakonski uslov za odlazak u penziju.

Tokom posljednjeg mandata bivši gradonačelnik Podgorice bio je u otvorenom ratu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), ne štedeći u javnim nastupima ni Lazovića, tadašnjeg potpredsjednika te stranke.

Lazović i tadašnji ministar unutrašnih poslova Raško Konjević (SDP) optužili su, krajem 2013. godine, Mugošu da je želio da ošteti budžet za 300.000 eura. Mugoša ih je optužio "da vrše političku odmazdu i opstrukciju nad njim kako bi prikazali da Glavni grad i on lično rade neke nezakonite stvari”.

Iako predstavnici tada jedinstvenog SDP-a nisu glasali protiv Mugošinog odlaska u Ljubljanu, poruka te partije je bila da u ambasadore ne bi trebalo da ide čovjek čija je politička karijera bila ispunjena aferama i političkom bahatošću. Mugoša je krajem septembra 2016. saslušan kao svjedok u postupcima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo u vezi sa zloupotrebama Glavnog grada u korist privatnih investitora.

Mugoša i njegov sin Miljan Mugoša su u avgustu 2009. napali novinarsku ekipu, nakon što je fotoreporter “Vijesti” pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil tadašnjeg gradonačelnika. Miljan Mugoša osuđen je uslovno na šest mjeseci. On je savjetnik u Ambasadi u Argentini.

Lazović je profesor na državnom Ekonomskom fakultetu u Podgorici, bio je dugogodišnji potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, kao, a od 2009. i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije. Bio je u Savjetu za privatizaciju i tenderskim komisijama. Od kraja 2016. je poslanik SD-a i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Bivša ministarka nauke i poslanica DPS-a Sanja Vlahović, za koju se sumnja da je plagirala dvije trećine doktorskog rada, jedan je od kandidata da naslijedi penzionisanog Antuna Sbutegu u Rimu.

Bonus video: