Prijem Crne Gore u NATO bi mogao sačekati i ljeto

Prema pravilima, Pol sam može primorati Senat da danima o tome raspravlja. “Politiko”, međutim, ističe da je to u ovom trenutku nemoguće jer su prioriteti vođe republikanaca u Senatu Miču Mekonelu nominacije za Vrhovni sud i ukidanje programa zdravstvene zaštite Obamaker
85 pregleda 11 komentar(a)
Rend Pol Džon Mekejn
Rend Pol Džon Mekejn
Ažurirano: 22.03.2017. 06:54h

Prijem u NATO mogao bi biti odložen za ljeto, zato što američki Senat u svom kalendaru nema prostora za dugu raspravu o Crnoj Gori, navodi “Politiko”. Ugledni politički magazin ističe da je glavni krivac republikanski senator Rend Pol, koji je prošle nedjelje spriječio da se odluči o ratifikaciji protokola. SAD su jedna od dvije preostale članice NATO koje još nisu donijele odluku o prijemu Crne Gore.

Dok senator Majk Li insistira na glasanju umjesto jednoglasne odluke o usvajanju sporazuma, kako navodi “Politiko”, Pol ističe da ne želi da Crna Gora postane dio NATO-a. “Crna Gora ne doprinosi nacionalnoj bezbjednosti SAD. Mnogi koji žele Crnu Goru (u NATO), žele unutra i Ukrajinu i Gruziju. Ja mislim da ako to uradite, morate biti spremni na rat sa Rusijom”, kazao je Pol.

Prema pravilima, Pol sam može primorati Senat da danima o tome raspravlja.

“Politiko”, međutim, ističe da je to u ovom trenutku nemoguće jer su prioriteti vođe republikanaca u Senatu Miču Mekonelu nominacije za Vrhovni sud i ukidanje programa zdravstvene zaštite Obamaker.

”Politiko” navodi da ministar odbrane Džejms Matis i državni sekretar Reks Tilersom u potpunosti podržavaju prijem Crne Gore u NATO, ističući da je i potpredsjednik Majk Pens blizu preporučivanja podrške. Neimenovani zvaničnik administracije kazao je da konačna odluka nije još donijeta, dok je njegova savjetnica za nacionalnu bezbjednost Andrea Tompson kazala da će Senat ubrzo će ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore alijansi.

Odluka Pola, kako navodi “Politiko”, izazvala je gnjev kod više senatora koji smatraju da to pitanje treba riješiti.

“Ovo je žalosno. Željeli bismo da se ovo sada završi. Ovo je bitka unutar republikanaca, ali imamo ubdjeljivu većinu republikanaca koji podržavaju prijem”, kazao je senator Ben Kardin, glavni demokrata u Spoljnopolitičkom odboru.

Šef Spoljnopolitičkog odbora Bob Korker je takođe uznemiren zbog odlaganja odluke, kazali su izvori, ali pokušava da radi sa Polom i odbija da ga javno prozove.

Senator Džon Mekejn je optužio Pola da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog čega je dobio pohvale šefa diplomatije Srđana Darmanovića

“Veoma je korisno ono što je senator Mekejn uradio. Senator Mekejn je razotkrio senatora Pola kao veoma upornu prepreku ratifikaciji”, kazao je Darmanović, koji je u Vašingtonu zbog susreta sa članovima Spoljnopolitičkog odbora Senata i zvaničnicima administracije.

Bonus video: