Novim funkcijama čuvaju mir u kući

“DPS-u treba BS, uprkos pojedinačnim lutanjima koja izazivaju mnogo nervoze i ponižavaju koaliciju. DPS i Bošnjačka stranka su u jednom interesnom odnosu, i dok god se taj zajednički interes čuva, ne očekujem bilo kakve promjene unutar vladajuće koalicije, a nije svaki interesni odnos neminovno i prijatan”
33 komentar(a)
Rafet Husović Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Rafet Husović Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2017. 06:51h

Bošnjačka stranka (BS) neće ugroziti stabilnost vladajuće koalicije i pored smjene predsjednika SO Petnjica Adnana Muhovića i presude gradonačelniku Plava Orhanu Šahmanoviću, iako bi je to moglo koštati pada rejtinga i jačanja unutrašnjih podjela. Sa druge strane, tolerisanjem pritisaka Demokratske partije socijalista (DPS) na lokalnom nivou, lider BS-a Rafet Husović pokušaće da obezbijedi prostor za imenovanje nezadovoljnih partijskih kolega na državne funkcije i očuvanje mira u stranci.

Ističući da rukovodstvo BS učešćem u vlasti ima pristup brojnim resusima, Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da će stranka nastaviti tome da daje prioritet.

“DPS-u treba BS, uprkos pojedinačnim lutanjima koja izazivaju mnogo nervoze i ponižavaju koaliciju. DPS i Bošnjačka stranka su u jednom interesnom odnosu, i dok god se taj zajednički interes čuva, ne očekujem bilo kakve promjene unutar vladajuće koalicije, a nije svaki interesni odnos neminovno i prijatan”, smatra Nikočević, ističući da bi to moglo izazvati lomove unutar stranke.

Na koji način bi mogao riješavati probleme u stranci Husović je nedavno pokazao imenovanjem Rešada Sijarića za v. d. Direktora Zavoda za školstvo. Predsjednik stranačkog odbora u Bijelom Polju unaprijeđen je tri mjeseca nakon što je napustio vladajuću koaliciju u tom gradu i od stranačkog vrha tražio raskid koalicije sa DPS-om. Da bi mogao dobiti neku od funkcija na državnom nivou, nedavno je nagovijestio i Muhović, navodeći da je sa Husovićem o tome pričao uoči parlamentarnih izbora.

Komentarišući smjenu Muhovića, Husović je nedavno ocijenio da koalicioni sporazum sa DPS-om može biti raskinut na isti način na koji je i sklopljen, ne precizirajući hoće li o tome razgovarati sa čelnicima DPS-a. On je najavio žalbu Upravnom sudu zbog Muhovićeve smjene i pravnu pomoć Šahmanoviću, koji je osuđen na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nikočević smatra da uporno insistiranje na saradnji sa DPS-om na državnom nivou može da košta BS na parlamentarnim izborima. “I na posljednjim izborima bili su kažnjeni zbog nedovoljne rezistentnosti u odnosu na većeg partnera. Prije ili kasnije, partije koje dugo sarađuju sa DPS-om, a ne pokazuju otklon od takve politike, gube svoje identitet i nestaju sa političke scene”, smatra on.

Lokalne podjele biće sve jače

Smjenom Muhovića, BS je ostao bez vlasti u važnoj opštini na sjeveru, gdje su imali dobar izborni rezultat. Bošnjaci sada drže vlast samo u Rožajama i Plavu, dok u Podgorici i Baru čine manji dio vladajuće koalicije.

“Rezultati BS-a će zavisiti od toga ko u lokalnim odborima ima većinu, struja bliska aktuelnom predsjedniku Rafetu Husoviću ili pojedincima koji se protive njegovoj politici. Prevaga struje bliske predsjedniku opštine Plav Orhanu Šahmanoviću, bi svakako uticala na preispitivanje liderstva u toj stranci i drugačije pozicioniranje stranke u budućnosti”, smatra Nikočević.

Bonus video: