Blokada je korisna, jer će vas sad više hvaliti

Odlaganje odluke u Senatu poslaće negativnu poruku
8 komentar(a)
Januš Bugajski, Foto: Bugajski news
Januš Bugajski, Foto: Bugajski news
Ažurirano: 21.03.2017. 16:59h

Rasprava u američkom Senatu o Crnoj Gori poslužiće da se pokaže zašto zaslužuje mjesto u NATO, kazao je Januš Bugajski iz vašingtonskog Centra za analizu evropske politike.

Republikanski senator Rend Pol spriječio je prošle nedjelje Ratifikaciju protokola o prijemu Crne Gore u NATO, zbog čega će u Senatu biti pokrenuta puna rasprava o pristupanju i o tome će glasati senatori.

“ Blokada je korisna, jer će na predstojećoj raspravi u Senatu biti javno istaknuto kako se mala, hrabra proamerička i prozapadna zemlja usprotivila (bivšem predsjedniku Srbije) Slobodanu Miloševiću i (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu i potvrdila svoje dostojanstvo i nezavisnost. Nijedna država ne zaslužuje zaštitu savezničkih snaga više nego Crna Gora”, izjavio je Bugajski za Radio Slobodna Evropa.

Stručnjak za Balkan napomenuo je da je većina u Senatu i Timu za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trumpa posvećena prijemu Crne Gore.

Međutim, upozorio je da će odlaganje odluke u Senatu sigurno poslati negativnu poruku regionu, stvarajući atmosferu nesigurnosti i podstičući političke sukobe, pa čak i etničke podjele.

“Zemlje koje nemaju izgleda za ulazak u NATO postaće sklonije ulasku u sporove s komšijskim državama i više podložne mahinacijama antizapadnih i antiameričkih vanjskih sila”, kazao je on.

Bugajski smatra da bi povlačenje NATO na Balkanu ohrabrilo dalje pokušaje Rusije da destabilizuje region i na vlast dovede vlade koje se protive Evropskoj uniji i NATO.

Rusija je odbacila optužbe da stoji iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 16. oktobra kako bi navodno spriječila njen prijem u NATO.

Bonus video: