DF i SNP Nikšić: Ako nam se opozicija ne priključi sami krećemo u proteste

„Demokrate čekaju na stav SDP-a, a njihov lider je kazao da neće ulaziti u nikakve proteste dok se neriješi pitanje ulaska Crne Gore u Nato. URA čeka Demokrate i SDP i tako u krug. DF neće da naruši jednistvo opozicije i zato ne želi da vuče ishitrene poteze, ali smatramo da zajednički treba da uđemo u organizovanje protesta i tribina“
81 pregleda 81 komentar(a)
Janko Vučinić DF, SNP NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Janko Vučinić DF, SNP NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.03.2017. 13:20h

Opštinski odbori Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke partije (SNP) pričekaće do kraje sedmice odgovor opozicije da li da u Nikšiću zajednički organizuju tribine i proteste ili da sami krenu sa organizacijom istih. To je saopšteno na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici DF-a i SNP-a.

Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije, kazao je da traže poništenje lokalnih izbora u Nikšiću, koji su organizovani 12.marta bez učešća opozije, i njihovo ponovljanje. „Necemo dozvoliti da se u Nikšiću uspostavi vlast mimo voljenaroda i preduzećemo sve oblike vaninstitucionalne borbe, poput organizovanja tribina i protesta, kako bi zaštitili građane Nikšića od nasilja DPS-a“, poručio je Vučinić.

Prema njegovim riječima u Nikšiću je organizovan sastanak kome su prisustvovali predstavnici svih opozicionih partija koje su bojkotovale izbore, osim SDP-a i svi su pokazali raspoloženje da pruže otpor uvođenju jednopartizma.

„Demokrate čekaju na stav SDP-a, a njihov lider je kazao da neće ulaziti u nikakve proteste dok se neriješi pitanje ulaska Crne Gore u Nato. URA čeka Demokrate i SDP i tako u krug. DF neće da naruši jednistvo opozicije i zato ne želi da vuče ishitrene poteze, ali smatramo da zajednički treba da uđemo u organizovanje protesta i tribina“, kazao je Vučinić.

Građanska opozicija bi trebalo, smatra on, da posluša volju građana Nikšića koji traže da se organizuju protesti.

Vujica Lalić, iz SNP-a, je kazao da se u poslednjih 25.godina nije desilo da u jednom gradu izbore bojkotuje kompletna opozicija i da bude toliko nevažećih listića, kao što se to nedavno dogodilo u gradu pod Trebjesom. Pozvao je opoziciju na jedinstvo i proteste jer, kako je kazao, građani hoće promjene.

Jedan od razloga zbog čega opozicija traži ponavljanje izbora, prema riječima Janka Milatovića, predsjednika OO Nova, je i činjenica da bi i naredni lokalni izbori bili jednopartijski.

„Ukoliko ne budemo tražili ponavljanje izbora sledeći bi takođe bili jednopartijski jer se sastav biračkih odbora utvrđujena osnovu broja partija koje participiraju u lokalnom parlamentu, tako da ne bi mogli da kontrolišemo izbore“, kazao je Milatović i dodao da slučaj nikšićkih izbora mora biti riješen u sklopu državnog bojkota Parlamenta.

Vera Bulatović, predsjednica OO DNP-a, kazalaje da je DF front jedinstva različitih mišljenja i pozvale sve da im se pridruže jer su, kako je kazala, lokalni izbori pokazali da dvije trećine Nikšićana želi jedinstvo opozicije.

Prema riječima Arsenija Lalatovića iz PzP-a lokalni izbori u Nikšiću nijesu predstavljali volju građana već pravo nasilje i ne smiju dozvoliti da „manjina upravlja gradom“.

„Izbori su pokazali da građani Nikšića ne žele aktuelnu vlast i da nijesu dali podršku DPS-u ni njihovom malom satelituu SD-u, već da žele fer izbore na kojima bi svi učestvovali“, kazao je Lalatović i pozvao NVO sektor, građane, kao i sve subjekte koji smatraju da lokalni izbori u Nikšiću nijesu legalni da im se pridruže u očuvanju „tekovina većinske volje građana Nikšića“.

Janko Vučinić je pozvao sve građane Crne Gore da se danas pridruže majkama koje protestuju ispred Skupštine.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je dobro da opozicija bojkotuje izbore u Nikšiću, a izađe na one koji će se održati u Herceg Novom, Vučinić je kazao dasu izbori u Novom stvar političkih partija koje participiraju u tamošnjem Parlamentu i da je siguran da će centrale ispoštovati odluke opštinskih odbora opozicije.

Na izborima koji su održani 12.marta i na kojima opozicija nije učestvovala, od 41 mjesta u lokalnoj skupštini, DPS-u je pripalo 31, a Socijaldemokratama (SD) 4. Od ukupno upisanih birača glasalo je 45,01 odsto (26.322). DPS je dobila 21.104 glasa, SD 2.324, dok je nevažećih listića bilo čak 11 odsto (2.894).

Grupa građana iz Nikšića organizovaće sjutra u podne. protest kako bi izrazili nezadovoljstvo lokalnim izborima u Nikšiću. Oni će se okupiti na gradskom Trgu odakle kreću put Bulevara “13.jula”.

Planirana je kratka blokada saobraćaja, a zatim protestna šetnja do zgrade DPS-a i Opštine, gdje će protest biti završen.

Protestom žele i da pruže podršku majkama koje protestuju ispred Skupštine CG.

Bonus video: