Šahmanović ima većinu u Plavu

DPS bi mogao tražiti raspravu o smjeni Šahmanovića zbog presude Višeg suda
100 pregleda 41 komentar(a)
Orhan Šahmanović, Foto: Facebook.com
Orhan Šahmanović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 21.03.2017. 07:15h

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) mogli bi tražiti raspravu o povjerenju predsjedniku Opštine Plav Orhanu Šahmanoviću, zbog kazne za zloupotrebu službenog položaja, ali su male šanse da on bude razriješen jer ima sigurnu parlamentarnu većinu.

Viši sud u Podgorici je prvostepenom presudom osudio Šahmanovića na godinu zatvora jer je nezakonito investitore oslobodio plaćanja uređenja građevinskog zemljišta.

Prema Statutu Opštine, prije nego presuda bude pravosnažna, odbornici ne mogu tražiti razrješenje gradonačelnika, a njegovu smjenu mogu zahtijevati samo ukoliko ne izvršava sudske odluke, ne predlaže budžet na vrijeme ili ne podnosi izvještaj o radu. Odbornici ipak mogu tražiti da se u lokalnom parlamentu raspravlja o presudi Šahmanoviću i tako zatraže smjenu.

Sagovornik “Vijesti” iz Bošnjačke stranke, kazao je da takva inicijativa nije isključena, ali da Šahmanović ima podršku odbornika te partije ali i predstavnika Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP), koje čine vladajuću koaliciju u Plavu.

"U DPS-u bi mogli da zatraže raspravu o povjerenju Šahmanoviću, ali za to bi morali da dobiju podršku nekog od koalicionih partnera koji sada čine vlast u Plavu. To trenutno djeluje nemoguće”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Vladajuću većinu u Plavu, uz 11 odbornika BS, čine i šest predstavnika SDP-a i dva odbornika SNP-a. U lokalnom parlamentu je i 11 odbornika DPS-a, dva iz Demokratskog fronta i po jedan iz Socijaldemokrata i Građanske inicijative.

Viši sud osudio je Šahmanovića na godinu dana zatvora, jer je nezakonito oslobodio plaćanja uređenja građevinskog zemljišta investitore Sadri i Šabana Mehaja, čime je oštetio Opštinu za 11. 952 eura. On je kazao da je osuđen zbog namjere da dovede investitore u Plav, navodeći da je investitore oslobodio plaćanja 2.196 eura nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je izjavio da je Šahmanoviću izrečena drakonska kazna, navodeći da je potrebno sačekati da presuda postane pravosnažna.

"Ono što je uočljivo u ovoj fazi postupka jeste da je izrečena drakonska kazna i nije primjerena onoj krivici koja se optuženom stavlja na teret. Smatram da nijedno suđenje, kao ni izricanje kazne ne treba da imaju političke primjese", izjavio je on za dnevni list Dan.

Plavljani podržali Muhovića

Šahmanović je juče boravio u Petnjici u neformalnoj posjeti predstavnicima Opštinskog odbora Bošnjačke stranke.

Kako je objavio portal Radio Petnjica, Šahmanović je došao da podrži partijske kolege nakon smjenjivanja Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika SO Petnjica.

Čelnici i članovi plavskog i petnjičkog odobra, kako se navodi, održali su neformalni sastanak u jednom poznatom petnjičkom restoranu.

Nakon parlamentarnih izbora, Šahmanović i Muhović su tražili od lidera BS da prije odluke GO razgovara i sa opozicijom o mogućnosti formiranja vladajuće većine.

Bonus video: