SMIJENJEN PREDSJEDNIK SO PETNJICA, DPS ZA KOALICIJU

Muhovića Njegoš koštao funkcije

Muhović poručio DPS-u da nakon njegove smjene za njih problemi tek počinju. Agović traži očuvanje koalicije sa BS
199 pregleda 155 komentar(a)
Adnan Muhović, Foto: Privatna arhiva
Adnan Muhović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.03.2017. 07:29h

Predsjednik petnjičkog odbora Bošnjačke stranke (BS) Adnan Muhović smijenjen je juče sa mjesta predsjednika Skupštine opštine Petnjica, a za vršioca dužnosti šefa lokalnog parlamenta izabran je Erol Muratović iz DPS-a.

Muhović je smijenjen glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata i dva odbornika Socijaldemokratske partije (SDP), dok su odbornici Bošnjačke stranke prije glasanja napustili salu. Iz BS-a su poručili da će se zbog kršenja statuta i poslovnika SO, žaliti Upravnom sudu i da će Muhović biti vraćen na svoje mjesto.

Muhović je optužio čelnike DPS-a Mila Đukanovića, Duška Marković i lidera SD Ivana Brajovića da su tražili njegovu smjenu. Navodeći da je profesionalno obavljao posao, on je kazao da nije želio da slijedi uputstva DPS-a.

“Nikad vas nisam slušao i klimao glavom. Nikada nisam htio da radim što je bilo na štetu građana Petnjice”, kazao je on.

Inicijativu za smjenu Muhovića je početkom februara iniciralo 19 odbornika, zbog izjava da je Njegoš genocidan pisac a Crnogorci mala nacija.

Iako su iz petnjičkog DPS-a, poručili da su zainteresovani za očuvanje koalicije sa BS, Muhović im je poručio da “ne znaju šta će se sve dešavati u bućnosti”.

“Vaši problemi od danas počinju. Od danas ćete da vidite što je to BS i kako mi to umijemo da radimo na sebi svojstven način”, kazao je on, dok je predsjednik opštine Samir Agović poručio Muhoviću da je vlast smjenjiva i odbacio optužbe da radi po naređenju vrha DPS-a.

“Mene Milo ne smjenjuje niti postavlja. Mene su ovđe postavili građani i odbornici”, kazao je Agović.

Odbornik BS Hakija Muratović kazao je da priča o Njegošu služi samo kao izgovor DPS-u da bi smjenili Muhovića. “Njegoša i Crnu Goru bi oni izdali zarad ličnih interesa i izdaju je, ako išta vidite”.

Većina odbornika je Muhoviću zamjerala zbog izjava o Njegošu i afere “Dačija”, dok je on čelnike DPS-a optuživao za kupovinu odbornika i predizborna asfaltiranja. Muhović je optužio Agovića za korupciju i kazao da pomenute afere neće biti i posljednje.

“Ničeg se ne stidim što sam uradio. Po prirodi sam filantrop, pa i kada me optužite da sam zloupotrijebio resurse”, odgovorio mu je Agović.

Muhović se izvinio zbog izjave da su Crnogorci mala nacija, navodeći da je samo odgovarao na pitanje novinara. On je ponovio da su Njegoševi stihovi problematični, poručujući potpisnicima inicijative da su “stali u odboranu

'Gorskog vijenca' i pljunuli na islam”. On je rekao da se odnos vrha Bošnjačke stranke prema čelnicima DPS-a promijenio.

“Naše nije bilo da se bavimo Njegošem. Vi ste mi poklonili Njegoša na čitanje. Doživio sam da ga vi poslije godinu čitate i citirate”, odgovorio mu je Agović.

Predstavnici SDP-a su napustili sjednicu nakon što je odbijen njihov zahtjev da se, uz Muhovića, raspravlja i o smjeni Agovića. Oni su tražili od odbornika Eldara Tiganja i Adisa Osmanovića, koji su glasali za Muhovićevu smjenu, da vrate mandate.

Muratović na bolovanju, ali glasao u SO

Predstavnici Bošnjačke stranke optužili su juče šefa odborničkog kluba DPS-a Erola Muratovića da je zloupotrijebio bolovanje, jer je prisustvovao jučerašnjoj sjednici.

“Pozivam Inspekciju rada da se pozabavi ovim slučajem”, kazao je odbornik BS Ervin Duraković, navodeći da je odbornik DPS-a time prekršio Zakon o radu.

On je prokomentarisao da je Muratović “očigledno sposoban da prisustvuje sjednici SO, ali ne i da obavlja posao ljekara”. On je pojasnio da je Muratović na bolovanju zbog povrede noge. Prema njegovom imovinskom kartonu, u Opštoj bolnici Bijelo Polje i Zdravstvenoj stanici u Petnjici prima ukupno 1.820 eura. Duraković smatra da bi trebalo da se angažuje i Prosvjetna inspekcija u vezi sa zapšljenjem supruge Muratovića. On tvrdi da je ranije utvrđeno da su prilikom zapošljavanja Semine Muratović konstatovane nepravilnosti.