Majke Agramuntu poslale žalbeno pismo, a on Markoviću odaje priznanja

Premijer je afirmisao jačanje regionalne saradnje i ukazao na značaj korišćenja šansi za unapređenje infrastrukture kroz inicijative kao što je Berlinski proces
9 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2017. 14:33h

Crna Gora je izvor stabilnosti i igra aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji što je jako važno za Savjet Evrope, kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Pedro Agramunt na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Konstatujući da su parlamentarni izbori u oktobru prošle godine bili fer i slobodni, organizovani u skladu sa visokim demokratskim standardima, Agramunt je naveo da zabrinjava to što partije koje su poražene na izborima ne učestvuju u radu Skupštine Crne Gore. Istakao je da je bojkot velika greška, te da demokratija podrazumijeva rješavanje problema u parlamentu a ne na ulici.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece uputile su pismo Agramuntu, u kojem traže da ih primi na razgovor ili da ih posjeti na platou ispred Skupštine Crne Gore, gdje danonoćno štrajkuju glađu.

Predsjednik Marković je kazao da su Vlada i on lično posvećeni rješavanju ovog izazova i da je najbolji način za to aktivan politički dijalog. On je istakao da Crna Gora ima kapacitet da odgovori unutrašnjim političkim izazovima, čuvajući stabilnost i politički sistem. Dodao je da je fokus vlade na smanjenju javnog duga i deficita, uz očuvanje razvojnih šansi.

Premijer je afirmisao jačanje regionalne saradnje i ukazao na značaj korišćenja šansi za unapređenje infrastrukture kroz inicijative kao što je Berlinski proces.

Predsjednik PSSE je naveo da su među prioritetima, kojima želi da se bavi u toku svog mandata, terorizam, migracije, nestabilnost u pojedinim regionima kao i rast populizma. Pojasnio je da sprovode kampanju „Bez mržnje, bez straha“ (No Hate, No Fear), kojoj se pridružio i predsjednik Marković, kako bi građanima poslali poruku da se i oni sami, bez straha i mržnje prema bilo kome, mogu boriti protiv terorizma.

Konstatovano je da se sa problemom migracija moraju boriti sve države Evrope zajedno, a Agramunt je podsjetio da je dominacija populizma u istoriji rezultirala milionima stradalih te da se to ne smije zaboraviti.

Zahvalivši se na čestitkama povodom 10 godina od članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, premijer Marković je kazao da je ova organizacija bila uključena u sve reformske procese države i društva. On je prihvatio poziv predsjednika PSSE Agramunta da bude gost na junskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Galerija

Bonus video: