Smjena Muhovića čeka, jer je sekretar na seminaru u Podgorici

Sjednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o Muhovićevoj smjeni već je odlagana, jer je sekretar bio na bolovanju. Predlagači su zbog toga inicijativu poslali poštom, navodeći da nijesu mogli da je dostave u skupštinskoj službi, čija su vrata bila zaključana
20 komentar(a)
Adnan Muhović, Foto: Radiopetnjica
Adnan Muhović, Foto: Radiopetnjica
Ažurirano: 16.03.2017. 07:22h

Sjednica Skupštine opštine Petnjica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o smjeni šefa lokalnog parlamenta Adnana Muhovića, mogla bi biti odložena za narednu nedjelju, jer je sekretar skupštine Enes Hadžajlić na seminaru u Podgorici. On je portalu Radio Petnjica rekao da neće stići na sjutrašnju sjednicu.

“Nalazim se u Podgorici na seminaru gdje se usavršavam. To mi je jako važno i neću biti u Petnjici do ponedjeljka”, izjavio je Hadžajlić.

Muhovićevu smjenu tražilo je 19 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata zbog njegovih izjava da je Njegoš genocidan pisac i da su Crnogorci mala nacija.

Iako su predlagači sjednicu zakazali za sjutra, ona bi mogla zbog odsustva sekretara biti odložena, jer je prema Statutu zadužen da organizuje rad Skupštine, vodi zapisnik i pomaže predsjedniku parlamenta. To praktično znači da se sjednica ne može voditi bez njega, s obzirom da nema zamjenu.

Sjednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o Muhovićevoj smjeni već je odlagana, jer je sekretar bio na bolovanju. Predlagači su zbog toga inicijativu poslali poštom, navodeći da nijesu mogli da je dostave u skupštinskoj službi, čija su vrata bila zaključana.

Muhović je tvrdio da je time prekršen Poslovnik, te da inicijativa nije prošla pravno-tehničku proceduru skupštinske službe. On je pojasnio da zbog odustva sekretara, inicijativa nije ovjerena službenim pečatom Skupštine, niti zavedena u knjigu akata Skupštine. Predlagači su nakon toga poručili da će sjednicu održati 17. marta, a da će joj zbog Muhovićevog odbijanja predsjedavati odbornik DPS-a Erol Muratović.

Na konstataciju petnjičkog DPS-a da Muhović pokušava da opstrura sjednicu, predsjednik lokalnog parlamenta kazao je da “nije odgovoran što skupštinska služba ne postoji”. “Obraćao sam se predsjedniku opštine Samiru Agoviću pisanim i usmenim putem da raspiše konkurs za određena lica koja bi radila u skupštinskoj službi, ali je on to uvijek ignorisao”, kazao je Muhović.

DPS vodi kampanju protiv BS, Husović treba da reaguje

Muhović je ocijenio da je zahtjev za njegovom smjenom nastavak kampanje protiv Bošnjačke stranke, pozivajući lidera Rafeta Husovića da sačuva odbor u Petnjici.

“Sve je ovo dio kampanje protiv Bošnjačke stranke pred lokalne izbore koji će se održati u novembru. I zato je važno da predsjednik Husović sačuva petnjički odbor od neprijateljskih namjera DPS-a, partije koja pokušava da ruši Bošnjačku stranku od opštinskih odbora pa nadalje do vrha i zamijeni je Socijaldemokrata, sa kojima je u Petnjici potpisao tajni koalicioni sporazum”, kazao je Muhović.

On je ranije poručio da će u slučaju njegove smjene Bošnjačka stranka raskinuti koaliciju sa DPS-om, i pozvao Glavni odor da reaguje. Iz vladajuće stranke su kazali da ne žele raskid koalicije sa Bošnjačkom strankom.

Bonus video: