Opozicija sprema mobilne timove: Obilaziće teren i snimati izborne štabove DPS

Vodićemo snažnu terensku i medijsku kampanju kako bi se suprotstavili “paralalenim štabovima DPS-a”. Poseban fokus biće Konik i Tuzi gdje se godinama kupuju glasovi, kao i na pojedinim mjestima u Tološima i na Zabjelu”, kazao je sagovornik iz opozicije
49 komentar(a)
Policija Cetinje, Foto: Filip Roganović
Policija Cetinje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.05.2018. 13:29h

Opozicione partije će u nedjelju, tokom izbornog dana, organizovati mobilne timove koji će obilaziti teren i snimati, kako kažu, paralelne izborne štabove Demokratske partije socijalista (DPS), saznaju “Vijesti”. Više izvora iz opozicije potvrdilo je “Vijestima” da će njihovi aktivisti obilaziti Podgoricu 27.maja da bi onemogućili rad paralelnim štabovima vladajuće partije. Pri tome će, kako navode, biti posebno fokusirani na prigradska naselja.

Sagovornik “Vijesti” iz koalicije “Sve moj grad”, koju čine Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP), tvrdi da će organizovati mobilne timove kako bi “razbijali paralelne štabove vladajuće partije”.

“Imaćemo budne oči u svakom dijelu grada. Sudovi ionako ništa ne urade povodom snimaka, ali bitno je u toku izbornog dana preko medija pokazati ko šta radi i čime se služi. Imaćemo mobilne timove na terenu, koji će onemogućiti rad štabovima DPS-a”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Međunarodna misija OEBS-a za posmatranje izbora je u preliminarnom izvještaju o predsjedničkim izborima, koji su održani u aprilu, navela da su njihovi posmatrači prijavili indikacije kupovine glasova i korišćenje spiskova kako bi se pratilo koji su birači glasali. Predstavnici opozicije su tokom predsjedničkih, ali i na lokalnim izborima u pojedinim opštinama, medijima dostavljali fotografije paralelnih izbornih štabova DPS-a iz kojih se navodno dijelo novac za glasanje. Dostavljali su i snimke aktivista DPS-a koji u blizini biračkih mjesta vode evidenciju o tome ko je izašao da glasa. Povodom tih slučajeva tužilaštvo nije pokretalo istrage.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz koalicije “Za 21. vijek”, koju čine Demokratska Crna Gora i pokret URA, u nedjelju će biti posebno fokusirani na biračka mjesta u prigradskim naseljima.

“Vodićemo snažnu terensku i medijsku kampanju kako bi se suprotstavili paralalenim štabovima DPS-a. Poseban fokus biće na Konik i Tuzi gdje se godinama kupuju glasovi, kao i na pojedinim mjestima u Tološima i na Zabjelu”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da DPS uglavnom ne mijenja lokacije štabove.

“Niko od institucija ništa ne preduzima po tom pitanju. Uvijek su to iste kuće, iste lokacije”, kazao je on.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da od kolega iz Demokratskog fronta i SNP-a očekuju da na terenu budu aktivniji nego na nedavnim lokalnim izborima u Beranama.

“Oni nisu bili previše aktivni u takvoj kampanji jer su bili uvjereni u pobjedu. Nadamo se da će kolege iz opozicije ovog puta više učiniti. Kad već neće nadležni ništa da preduzmu, mi ćemo, onoliko koliko zakon dozvoljava, učiniti da se onemogućimo rad štabovima DPS-a”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz koalicije za 21. vijek.

Akcije opozicionih aktivista u kojima su upadali u štabove DPS-a, i snimali njihove aktiviste oko birališta, počele su 2014. na lokalnim izborima u Beranama, gdje su opozicioni aktivisti zapljenjivali biračke spiskove i novac koji je navodno bio namijenjen za kupovinu glasova, a kada su to pokušali da urade prije četiri godina na izborima u Podgorici, intervenisala je policija jer su se štabovi nalazili u privatnim kućama.

Na lokalnim izborima na Cetinju prošle godine, tokom akcija opozicionih aktivista desilo se niz incidenata, kada je bilo i povrijeđenih aktivista. Predstavnici opozicije pokušali su tada da upadnu u prostorije “Oboda”, gdje je navodno bilo oko 50 aktivista DPS-a koji su dijelili novac biračima. Osnovni tužilac na Cetinju tada je nakon prijava opozicije ušao u prostorije “Oboda”, ali daljih posljedica i pokretanja postupka nije bilo. Predstavnici opozicije dostavljali su medijima snimke navodnih štabova DPS-a i tokom izbornog dana u Mojkovcu.

Bonus video: