Krivokapić: Autokratski lideri na Balkanu koriste krizu kako bi izbjegli reforme i suočavanje sa pravdom

"Pred izazovom smo da odbranimo demokratska dostignuća kojima je upravo Evropska ljevica utrla put nakon 2. svjetskog rata. Ne smijemo dozvoliti da nas kriza odvede u populizam i nacionalizam, a nedostatak adekvatnog odgovora progresivnih i demokratskih snaga otvoriće prostor upravo takvim politikama", rekao je između ostalog Krivokapić
66 pregleda 7 komentar(a)
Progresivna alijansa, Ranko Krivokapić, Foto: SDP
Progresivna alijansa, Ranko Krivokapić, Foto: SDP
Ažurirano: 14.03.2017. 16:36h

Pred progresivnim socijaldemokratskim partijama je velika odgovornost da budu vodeća snaga u suočavanju sa izazovima rastuće političke i bezbjednosne krize koja poprima globalne razmjere, istakao je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je kako je saopšteno iz SDP, danas učestvovao na osnivačkoj konvenciji Progresivne Alijanse koja je održana je u organizaciji Socjaldemokratske partije (SPD) Njemačke u Berlinu.

"Pred izazovom smo da odbranimo demokratska dostignuća kojima je upravo Evropska ljevica utrla put nakon 2. svjetskog rata. Ne smijemo dozvoliti da nas kriza odvede u populizam i nacionalizam, a nedostatak adekvatnog odgovora progresivnih i demokratskih snaga otvoriće prostor upravo takvim politikama. Političko-bezbejdnosnu krizu u Evropi nastoje iskoristiti nacionalisti i populisti dok su na Balkanu autokratski lideri ti koji krizu koriste kako bi izbjegli reforme i suočavanje sa pravdom", kazao je Krivokapić.

U saopštenju SDP se navodi da je konvencija održana pod sloganom "Izgradnja naše zajedničke budućnosti", a Progresivna alijansa predstavlja novi globalni okvir za promociju socijaldemokratskih politika kojeg čine između ostalog sve najjače evropske socijaldemokratske partije.

Konvencijom je predsjedavao Martin Šulc, kandidat za kancelara SPD na predstojećim izborima Njemačkoj, a skupu su prisustvovali i premijeri Švedske i Portugalije koji su iz redova evrospkih socijaldemokratskih partija, kao i mnogi visoki funkcioneri ovih partija iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Latinske Amerike.

Krivokapić se na marginama konferencije susreo sa Šulcom, premijerom Švedske Stefanom Lofvenom, generalnim sekretarom Partije evropskih socijalista u Evropskom parlamentu (PES) Ahimom Postom i drugim liderima socijaldemokratskih partija i evropskim poslanicima.

Iz SDP su kazali da je Krikvokapić u Berlinu takođe imao susrete u Kancelarijatu njemačke kancelarke Angele Merkel, sa čelnicima Direktorata za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova i Minisitarstva privrede Njemačke, kao i sa direktorima uticajnih njemackih tink-tankova koji se bave pitanjima Zapadnog Balkana.

"On je u razgovorima ukazao na ozbiljnost političke krize u Crnoj Gori produbljene nakon parlamentarnih izbora održanih u danu objavljivanja "državnog udara". Krivokapić je predočio poziciju SDP u rješavanju krize koja podrazumijeva ponavljanje izbora u roku do održavanja predsjedničkih izbora početkom 2018. On je naglasio da na raznim stranama u Crnoj Gori postoje snage kojima odgovara dalja destabilizacija prilika zbog čega je neophodna pomoć i podrška naših medjunarodnih partnera u rješavanju krize", navodi se u saopštenju SDP.

"SDP je bio presudan u saniranju krize prošle godinu kroz Parlamentarni dijalog i prelaznu Vladu, a spremni smo da i sada damo svoj doprinos uz pomć i podršku naših evropskih prijatelja", rekao je Krivokapić.

Bonus video: