Đukanović: Moskva će nastaviti sa pokušajima da destabilizuje Crnu Goru

“Crna Gora je zatečena na liniji vatre, ali siguran sam da ona nije glavna meta. Balkan je dobar teren za demonstraciju sile nakon kampanje Rusije u Ukrajini i Siriji” rekao je Đukanović
134 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Beta-AP
Milo Đukanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.03.2017. 18:28h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović rekao je u intervjuu za AP da Evropska unija treba da zaustavi destruktivni uticaj Rusije na Balkanu, uključujući i kampanju dezinformisanja koju vodi ta država.

Đukanović je kazao da Moskva vodi rat protiv cjelokupne Evrope i Zapada i prijeti opstanku EU, podržavajući desničarske grupe koje su protiv bloka 28 država.

“Crna Gora je zatečena na liniji vatre, ali siguran sam da ona nije glavna meta. Balkan je dobar teren za demonstraciju sile nakon kampanje Rusije u Ukrajini i Siriji” rekao je Đukanović.

On je dodao da je Rusija na primjeru Crne Gore željela da pokaže da Evorpa i NATO ne mogu da se šire bez njenog pristanka.

“Vjerujem da je ovo ključna poruka za EU i NATO”, kazao je on.

Šef DPS-a rekao je da je pitanje ratifikacije pristupanja Crne Gore Alijansi u američkom senatu samo formalnost, i da bi u slučaju odbijanja SAD da daju zeleno svjetlo, na gubitku bili NATO i EU. “To bi značilo da podliježu pritisku Rusije” rekao je Đukanović. AP navodi da je britanska premijerka Tereza Mej, kao gest podrške, rekla da će šef diplomatije te zemlje, Boris Džonson, izraziti zabrinutost zboh miješanja Rusije u Crnu Goru kada posjeti Moskvu u narednih nekoliko sedmica.

AP navodi i da je Đukanović Crnu Goru doveo na vrata NATO-a, i da je Crna Gora regionalni lider kada je u pitanju članstvo u EU.

Dodaje se da su crnogorski tužioci optužili Rusiju i operativce njene tajne službe za planiranje državnog udara i ubistva Đukanovića na izborni dan kako bi se dovela pro-ruska vlast, što je Kremlj u više navrata poricao.

“Ali je otvoreno podržavao i finansirao opozicione nacionalističke partije koje se protive članstvu u NATO”, navodi se u tekstu.

Đukanović je, dodaje se, rekao da vjeruje da će Moskva nastaviti sa pokušajima da destabilizuje Crnu Goru subverzivnon propagandom.

“Teško da prođe jedna sedmica bez poruka iz Moskve da za nas nema mjesta u NATO-u, da moramo da razmotrimo svoju orijentaciju i da bi to moglo da dovede do političke i bezbjednosne destabilizacije u Crnoj Gori” rekao je bivši premijer.

Bonus video: