Dogovor opozicije, DPS na mukama

Bojkoti izbora u Tivtu 2016. i u Andrijevici 2013. propali jer je tada na izbore izašao dio opozicije
88 pregleda 73 komentar(a)
Izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2017. 06:41h

Bojkot je uspješan ako je odluka opozicije da ne učestvuju na izborima jedinstvena.

To se može zaključti na osnovu ishoda prekjučerašnjih izbora u Nikšiću i onih u Tivtu i Andrijevici kada je izbore bojkotovao dio opozicije.

Prekjučerašnje izbore u Nikšiću bojkotovale su sve jače opozicione partije (DF, Demokrate, SDP, Demos, Ura i SNP) zbog čega je izlaznost iznosila 45,1 odsto. Pri tome je bilo rekordnih 11 odsto nevažećih glasačkih listića, odnosno 2. 894, što se tumači odlukom birača, koji su pod pritiskom vladajuće partije morali izaći na izbore, da ponište listić.

Prije samo 11 mjeseci izlaznost na lokanim izborima u Tivtu bila je 69,3 odsto. Izbore su tada bojkotovali Nova, PzP, Demokrate, Demos i URA nakon podrške koju je Pozitivna dala DPS-u na državnom nivou i sukoba na političkoj sceni oko ulaska u prelaznu Vladu. Dokaz fijaska tadašnjeg bojkota je činjenica da je na birališta u Tivtu na lokalnim izborima, 2012., kada nije bilo bojkota, izašlo čak 10 odsto manje birača (58 odsto) nego aprila 2106.

Prethodno se dio opozicije odlučio da bojkotuje lokalne izbore u Andrijevci, 9. marta 2013. godine. Tada je izašlo oko 51 odsto upisanih građana i po opštim ocjenama bojkot nije uspio. Izbore su tada bojkotovali SNP i DF zbog preleta odbornika PzP-a Uroša Čukića u redove DPS-a, čime im je predao vlast u tom gradu. Tada su na izborima nastupili koalicije DPS-SDP i NS-Radikali kao i Pozitivna.

Za Demokratsku partiju socijalista (DPS) prekjuče je glasalo 21.104 birača, odnosno oko 200 glasača manje nego na oktobarskim parlamentarnim izborima, dok su Socijaldemokrate zaokrzužila 2.324 punoljetna građanina Nikšića, što je skoro tri puta više nego prije oko pet mjeseci (798 glasova).

Međutim, DPS i SD su ukupno prekjuče osvojili za oko 800 glasova više od rezultata koji su ukupno imala najjača partija i njeni politički sateliti (SD, PCG, HGI, BS) u Nikšiću na oktobarskim izborima. To može značiti da je DPS u najboljem slučaju samo zagrebao po opozicionom biračkom tijelu, uprkos agresivnoj kampanji i da birači Fronta, Demokrata, SDP-a, SNP-a, Demosa i Ure podržavaju njihovu oduku o bojkotu.

Osim toga, blagi rast DPS-a i SD-a u ukupnim glasovima vjerovatno im ne bi donio pobjedu, ako bi DF, Demokrate, koalicija "Ključ" i SDP ponovili rezultate sa parlamentarnih izbora kada su ukupno osvojile 23.109 glasova, što je za samo oko 200 glasova manje od jučerašnjeg rezultata DPS-a i SD-a. Odnosno opozicija bi imala u odnosu na DPS prednost od oko 2.000 glasova.

Bonus video: