Civilni sektor: Birači u Nikšiću se bunili zbog pritisaka

Veliki broj nevažećih listića pokazao otpor birača koji su glasali pod pritiskom
11 komentar(a)
DPS, Milutin Simović, Radivoje Nikčević, Veselin Grbović, Foto: Luka Zeković
DPS, Milutin Simović, Radivoje Nikčević, Veselin Grbović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2017. 07:05h

Veliki broj nevažećih glasačkih listića na izborima u Nikšiću, pokazao je otpor birača koji su morali da glasaju pod pritiskom, smatraju u civilnom sektoru.

Na izborima u Nikšiću bilo je 11 odsto nevažećih listića, što je 500 glasova više nego što su osvojile Socijaldemokrate. Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da je to potvrdilo strah ali i građansku svijest dijela birača.

"Iako je dio biračkog tijela iz straha ili egistencijalnih razloga bio prinuđen pod pritiskom da izađe na izbore, oni nijesu dali podršku koalicionim partnerima na državnom nivou, i time su iskazali negativan stav o strukturi na vlasti", kazala je Marović "Vijestima", dok je Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) istakla da su građani time poslali snažnu opomenu.

"Moj utisak je da su nevažeći listići izraz straha onih građana Nikšića, koji iz različitih razloga i pod pritiscima, nijesu smjeli toga dana da ostanu kući, ali su našli dovoljno hrabrosti da ne zaokruže ni one dvije opcije kojima su se se fingirali ovi izbori. Njihova hrabrost jeste vrlo podsticajna za sve one koji žele da mijenjaju Crnu Goru”, kazala je Uljarević za Radio Slobodna Evropa.

Dok je šef poslaničkog kluba DPS-a Miodrag Bobo Radunović ocijenio da bojkot opozicije nije uspio jer su Nikšićani glasali u velikom broju, iz Demokratskog fronta pozvali su ostatak opozicije da što prije počne razgovore o mogućem pokretanju protesta, da bi “poništili izbore u Nikšiću i stvorili uslove za oslobađanje Crne Gore”.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je većinski Nikšić ostao van lokalnog parlamenta, ne namjeravajući da učestvuje u farsičnom izbornom takmičenju, dok su iz Socijaldemokratske partije (SDP) ocijenili da je uspijeh bojkota pokazao da "Nikšić nije Pjong Jang".

U pokretu URA tvrde da su izbori pokazali da preko 60 odsto Nikšićana ne podržava politiku uništavanja grada, dok su iz SNP-a kazali da jedinstvo opozicije vodi do poraza DPS-a.

Bonus video: