Veslau: EU ne želi da uvozi probleme

"Radite napornije! Znam da ste čuli ovo ranije ali pridruživanje EU je bolan, težak i u mnogim slučajevima ponižavaući proces"
63 pregleda 5 komentar(a)
Fredrik Veslau, Foto: Privatna arhiva
Fredrik Veslau, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.03.2017. 20:30h

Posljednja stvar koju Evropska unija želi je da uvozi probleme, zato se Crna Gora mora suočiti sa svojim najvećim slabostima a to su vladavina prava, organizovani kriminal i korupcija, kazao je direktor u think-tanku Evropski savjet za spoljne poslove (ECFR) Fredrik Veslau.

"Radite napornije! Znam da ste čuli ovo ranije, ali pridruživanje EU je bolan, težak i u mnogim slučajevima ponižavaući proces. Najbolja strategija za svaku zemlju kandidata je da dokaže da je ozbiljna kada su u pitanju reforme, preduzimanju koraka koji su neophodni da bi postali član", kazao je on u razgovoru za "Vijesti".

Crna Gora je lider kada su u pitanju integracija u regionu, sa 26 otvorenih i dva privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja.

Sagovornik "Vijesti" ističe da odluka Velike Britanije da napusti EU komplikuje politiku proširenja, jer će njeno napuštanje sigurno utrošiti mnogo vremena i energije Briselu. Ne isključuje, međutim, da bi odluka Britanije mogla da bude u korist zemalja kandidata.

"Ali bi to, takođe, moglo značiti da će EU pokušati da nadomjesti gubitak Velike Britanije pokazujući da je posvećena politikama kao što je proširenje. Proširenje bi poslalo signal da se EU ne povlači iz svijeta, nego zadržava svoj pravac u ovim teškim vremenima. To bi pokazalo da je EU ozbiljna u vezi sa obevazama prema Balkanu", kazao je on.

Na prošlonedjeljnom Samitu EU lideri su poručili zemljama kandidatima da vrata članstva ostaju otvorena, ali da prethodno moraju ispuniti kriterijume za članstvo.

Ista poruka stigla je i od predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, koji je 2014. kazao da novog proširenja neće biti za vrijeme njegovog mandata.

Junkeru mandat ističe 2019. a poručio je da neće tražiti drugi.

Veslau, stručnjak za Balkan, kazao je da je situacija u regionu daleko od dobre.

"Nedostatak perspektive, podstaknut ekonomskim poteškoćama, izaziva rastuće frustracije i nezadovoljstvo u nekoliko zemalja. Slabo rukovodstvo u mnogim zemljama zasigurno ne pomaže. To sve doprinosi nesigurnosti na Zapadnom Balkanu", kazao je direktor programa "Šira Evropa" u ECFR.

Dodao je i da ne treba zanemariti i povratak geopolitike na Balkan.

"Rusija je pojačala napore kako bi razbila zapadne politike na Balkanu, uključujući preko napora za destabilizaciju i dezinformacije. Rusija više ne prihvata da zemlje Balkana postanu dio NATO ili EU - i ona aktivno pokušava da podrije napore koji se ulažu u ovom pravcu. Crna Gora je bila naročita meta tih napora", rekao je on za "Vijesti".

Bonus video: