Cungu i Đeka ne mogu bez Đukanovićevog zagrljaja

DPS će teško uspjeti da u koaliciji stvori zdravu atmosferu i ambijent u kome će pokušati da realizuje najavljene projekte
166 pregleda 2 komentar(a)
Fatmir Đeka, Nazif Cungu, Mehmed Zenka, Foto: Boris Pejović
Fatmir Đeka, Nazif Cungu, Mehmed Zenka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2018. 17:00h

Iako se Demokratska partija socijalista (DPS) sa albanskim partijama dogovorila o formiranju vlasti tri mjeseca nakon izbora, nema puno zadovoljnih zbog formiranja širokog saveza. Forca je poslije ultimatuma DPS-a nevoljno potpisala koalicioni sporazum kojim se odrekla funkcije predsjednika Opštine za mjesto šefa lokalnog parlamenta. Za utjehu, stranci Nazifa Cunguaostaje činjenica da je DPS samo sa njima zaključio koalicioni sporazum, dok se u članu 4 kao bočni koalicioni partneri pominju Demokratska partija Fatmira Đeke i Demokratska unija Albanaca (DUA) Mehemeda Zenke.

“Sporazum je obavezujući samo za one koji su ga potpisali. Mi već imamo dogovor sa DPS-om. U ovom trenutku, važno je da smo zaustavili loše upravljanje gradom”, kazao je Đeka, navodeći da je dobro što Cungu odlazi sa mjesta predsjednika Opštine.

Iako je DPS apsolutni pobjednik izbora u Ulcinju, ambicija da pod isti kišobran opet okupi stare koalicione partnere sa lokalnog i državnog nivoa, uz Socijaldemokrate i Bošnjačku stranku, partiji Mila Đukanovića partiji može se vratiti kao bumerang. Prije dvije godine, premijer Duško Markovićskrojio je sličnu koaliciju po mjeri DPS-a, ali se vlast nije proslavila rezultatima i harmoničnim unutrašnjim odnosima. To je vjerovatno i uslovilo pad podrške DPS-u, koja je na februarskm izborima osvojio osam mandata, što je jedan manje nego na prethodnim. Poznavaoci političkih prilika tvrde da će DPS-u biti teško da u vladajućoj koaliciji, uprkos impresivnih 30 odborničkih mjesta od 33 koliko broji ulcinjski parlament, stvori zdravu atmosferu i ambijent u kome će pokušati da realizuje najavljene projekte.

Šef ulcinjskog odbora pokreta URA Omer Bajraktari smatra da se formiranje vladajuće koalicije u Ulcinju ne može nazvati političkim sporazumom.

“To je nastavak farse i surove trgovine koja je počela još 2016. godine u režiji Cungua i DPS-a, a kojoj je krajniji cilj bio da Đukanović postavi gradonačelnika. To se i ostvarilo iako su albanske partije i bez DPS-a imale većinu u lokalnom parlamentu”, kazao je Barjaktari navodeći da je igranje sa građanima odluka da novu vlast čine sve partije koje su bile u prethodnoj a koja je imala poražavajuće rezultate.

“To znači da je 91 odsto odbornika saglasno sa politikom DPS-a koja podrazumjeva da Ulcinj treba da bude najsiromašnija opština na primorju, sa najmanjom prosječnom platom i opština sa najvećom stopom nezaposlenosti”, ocijenio je Bajraktari.

U iščekivanju da Predsjedništvo DPS-a potvrdi izbor Ljora Nrekića za predsjednika Opštine, koalicioni partneri već zauzimaju pozicije u borbi za funkcije. Budući da je DPS-u pripalo mjesto predsjednika Opštine, a Forca za šefa parlamenta imenovala Ilira Čapunija, Demokratska partija tražiće direktorsko mjesto u Turističkoj organizaciji.

“U svakom slučaju, na sve funkcije koje nam pripadnu po koalicionom sporazumu, postavićemo ljude od znanja i kredibiliteta. Imamo kapaciteta za to”, kazao je Đeka.

U diobi funkcija, učestvovaće i SD koji je na izborima osvojioa tri mandata. Predsjednik ulcinjskih Socijaldemokrata Ćazim Hodžić kazao je da će se narednih dana dogovoriti detaljnije oko formiranje nove vlasti.

“Vlast treba da se formira što prije zbog turističke sezone koja je već počela, zbog građana i funksionisanja Opštine”, kazao je Hodžić, dok Bajraktari smatra da će nova vlast enormno povećati troškove lokalne administracije i javnih preduzeća.

“Kako bi pokušala da na neki način udovolji ogromnim partijskim apetitima i sanira ogromno nezadovoljstvo članstva nekih konstituenata”, tvrdi on. Albanski lideri odustali od Valdanosa i Morskog dobra

Bajraktari je ocijenio da su albanske nacionalne partije definitivno odustale od sopstvenih programa. "Da budem kontrektniji, odustali su od svih strateških interesa za Ulcinj počevši od Morskog dobra, preko Solane i Vladanosa do Velike plaže. Oni će u ovoj koaliciji biti samo izvođači radova DPS-ove politike na lokalnom nivou, koja se neće bitno razlikovati od politike DPS-a prema u Ulcinju na državnom nivou", kazao je Bajraktari.

Bonus video: