Zečević: Proširiti kapacitete azila za napuštene i izgubljene kućne ljubimce

On je rekao da za Socijaldemokrate, veoma bitnu ulogu u cijeloj toj problematici imaju i volonterska društva za zaštitu životinja
308 pregleda 12 komentar(a)
Marko Zečević, Foto: PR Centar
Marko Zečević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 13.05.2018. 13:53h

U Glavnom gradu je potrebno proširiti kapacitete azila za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, što bi podrazumijevalo izgradnju upravne zgrade sa neophodnim prostorijama, smještajni prostor za minimum 150 pasa, kao i ograđenu otvorenu površinu za boravak životinja van bokseva.

To je ocijenio kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu” i aktivista za zaštitu životinja, Marko Zečević, ukazujući na evidentno prisustvo napuštenih i povrijeđenih životinja u Podgorici.

Prema njegovim riječima, to je izazov koji zahtijeva intenzivnu saradnju nadležnih službi na lokalnom i državnom nivou i civilnog sektora, „odnosno udruženja i organizacija koja se bave zaštitom životinja, kao i podršku navedenim organizacijama“.

„U tom smislu, Socijaldemokrate smatraju da je neophodno nastaviti sa proširenjem kapaciteta postojećeg azila, odnosno realizacijom kompletnog već pripremljenog projekta Skloništa, koji podrazumijeva izgradnju upravne zgrade sa svim neophodnim prostorijama, smještajnog prostora za pse, koji se sastoji od bokseva za smještaj minimum 150 pasa, projektovanim prema standardima za ovu vrstu objekata, kao i ograđenu otvorenu površinu za boravak životinja van bokseva“, poručio je Zečević u saopštenju.

Uz sve to, kako smatra, potrebno je obezbijediti i posebnu prostoriju - karantin za oboljele pse od lajšmanije, parvo virusa i drugih bolesti.

„U saradnji sa veterinarima potrebno je efikasnije raditi na sterilizaciji pasa lutalica, kao i unapređenju baze podataka čipovanih životinja, a što je veoma bitno kod njihovog nalaženja i vraćanja vlasniku“, istakao je Zečević.

On je rekao da za Socijaldemokrate, veoma bitnu ulogu u cijeloj toj problematici imaju i volonterska društva za zaštitu životinja.

„Zbog toga ćemo insistirati da se značajno poboljša podrška tim organizacijama u finansijskom i drugom smislu (hrana za pse, kućice, kao i medicinski tretman), kako bi kroz intenzivniju međusobnu saradnju njihov doprinos bio još veći, sa posebnim fokusom na smanjenje broja pasa lutalica na ulicama Podgorice“, poručio je Zečević.

On je podsjetio da je omladina Socijaldemokrata Podgorice već realizovala projekat „Siguran dom“ u kojem je, kako je pojasnio, napravila devet kućica za nezbrinute pse, „želeći da ukaže na potrebu da kao društvo pokažemo veći stepen brige prema nezbrinutim životinjama“.

„Jedan od problema, koji je potrebno rješavati u narednom četvorogodišnjem periodu, su i napušteni i povrijeđeni konji u Glavnom gradu za koje je potrebno obezbijediti sklonište, kao i adekvatan zakonski okvir za njihovo zbrinjavanje“, istakao je Zečević.

Bonus video: