Šćekić smijenio Joksimovića jer je s braćom "skinuo" 70.600 eura s računa Opštine Berane

Šćekić je najavio da će se obratiti Vrhovnom državnom tužiocu da preispita kako je zemljište koje je Joksimovićima eksprorpisano još 2008. godine procijenjeno na pet hiljada po aru, kada su sve susjedne i granične parcele po aru procjenjivane i plaćane po osamsto eura
136 pregleda 0 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Vlada Crne Gore
Dragoslav Šćekić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.03.2017. 14:35h

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP) razriješio je dužnosti potpredsjednika Dragutina Joksimovića (SNP) zbog štete koju je nanio Opštini i ugledu svoje funkcije nedavnom blokadom opštinskog žiro računa.

Potpredsjednik Joksimović je zajedno sa svojom braćom prinudnom naplatom sa žiro računa Opštine Berane "skinuo" 70.600 eura po sudskoj presudi na ime eksproprisanog zemljišta u mjestu Buče.

Opština Berane je zbog ove i još jedne presude bila do juče u blokadi više od petnaest dana, a radnicima su zbog toga kasnile plate.

Odluku o rarješenju potpredsjednika Joksimovića mora potvrditi lokalni parlament.

Šćekić je najavio da će se obratiti Vrhovnom državnom tužiocu da preispita kako je zemljište koje je Joksimovićima eksprorpisano još 2008. godine procijenjeno na pet hiljada po aru, kada su sve susjedne i granične parcele po aru procjenjivane i plaćane po osamsto eura.

"Potpredsjednik Joksimović je kao član užeg Kolegijuma po funkciji u cjelosti bio upoznat sa finansijskim stanjem i naslijeđenim problemima iz prethodnog perioda, kao i da će blokada proizvesti negativne poljsedice i onemogućiti dalje normalno finansijsko funkcionisanje i redovno servisiranje obaveza Opštine prema povjeriocima, sportskim klubovima, zaposlenima, budžetskim korisnicima i drugima, čime je je svima njima nanijeta šteta, kao i ugledu Opštine i funkcije koju potpredsjednik obavlja", navedeno je u Odluci o razrješenju.

Joksimović je u svom kabinetu održao kratku konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio da je predsjendik opštine imao vremena 38 dana prije blokade za dogovor o naplati u ratama.

"Opština je od strane izvršioca obaviještena o blokado osam dana prije nego Centralna banka, pa ni tada nije bilo poziva od strane predsjednika na razgovor za dogovor", kazao je Joksimović.

On je izrazio bojazan da je odlukom o njegovom razjrešenju „predsjednik odlučivanje o sudbini Koalicije Zdravo Berane prepustio DPS-u“.

Iz Službe predsjendika Opštine Berane objašnjeno je da se spor sa porodicom Joksimović povlači još iz vremena biviše lokalne vlasti, kao i da je predmetna parcela 506 KO Buče ovoj porodici upisana kao vlasništvo po osnovu greške u katastru, uz dva svjedoka, daleke 1993. godine.

Predsjendik opštine je objasnio da je u sporu sa porodicom Joksimović bilo sedam presuda, i da su sudovi nekoliko puta poništavali presude u korist te porodice, što je učinio i Vrhovni sud vraćanejm na ponovni postupak.

U tom postupku je presuđeno u korist Joksimovića, a Opština Berane je na pravsonažnu presudu uložila zahtjev za reviziju.

"Potpredsjednik opštine je neko ko treba da štiti opštinske interese. On je neko ko odlučuje u odsustvu predsednika. Najmanje što je mogao da uradi je da sačeka ishod revizije, a ne da trči kod izvršitelja da se što prije naplati. To je morao da učini i iz profesionalnih i iz moralnih razloga", rekao je Šćekić.

On očekuje da se odbornici lokalnog parlementa na ovom primjeru legitimišu da li su za zaštitu opštinskih i državnih interesa.

"Ja kao predsjendik opštine nijesam došao da pljačkam već da štitim opštinsku i državnu imovinu i interes i tako radim i u ovom slučaju, i radiću to ako je potrebno do Strazbura", kazao je Šćekić.

Zaobilaznica pored rijeke Lima u dužini od tri kilometra pravljena je 2008. godine, i tada je bivša lokalna vlast (DPS) eksproprisala zemljište. Za mnoge od tih eksproprijacija danas se vjeruje da su bile čak i precijenjene.

Bonus video: