Brajović: Pregovora oko prijevremenih parlamentarnih izbora neće biti

Brajović je ukazao na nedosljednost politike koju vode čelnici opozicije
79 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2017. 18:28h

U interesu svih političkih aktera je da se opozicija vrati u skupštinske klupe, kako bi se u demokratskoj atmosferi parlamenta razriješile sve tačke političkog sporenja između vlasti i opozicije, ocijenio je šef Odsjeka za Zapadni Balkan Evropske službe za vanjsku politiku, Eduard Auer.

On je danas razgovarao sa predsjednikom i potpredsjednikom Socijaldemokrata (SD), Ivanom Brajovićem i Vujicom Lazovićem o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

„Auer je, tokom sastanka, istakao da je u interesu svih političkih aktera da se opozicija vrati u skupštinske klupe, kako bi se u demokratskoj atmosferi parlamenta razriješile sve tačke političkog sporenja između vlasti i opozicije“, kaže se u saopštenju SD-a.

Brajović se, kako se navodi, saglasio sa tom ocjenom i ponovo pozvao opoziciju da aktivno učestvuje u političkom životu Crne Gore kroz parlamentarni dijalog, ali je naglasio da pregovora oko ključnog uslova opozicije, tj. prijevremenih parlamentarnih izbora neće biti, niti su oni potrebni.

„Vladajuća koalicija pobijedila je na prošlim parlamentarnim izborima, koji su od svih relevantnih međunarodnih posmatrača ocijenjeni kao slobodni i demokratski, s tim što se ne smije prenebregnuti činjenica i da je opozicija u tzv. Vladi izbornog povjerenja, nesumnjivo doprinijela tome, rukovodeći najznačajnim ministarstvima u pogledu pripreme, sprovođenja i kontrole izbornog procesa, što je ujedno i bila osnovna intencija Vlade formirane na takav način“, kazao je Brajović.

Stoga, kako je istakao, nema svrhe organizovati nove parlamentarne izbore, jer bi se oni u tom slučaju morali održavati svake godine, tj. dok opozicija konačno ne preuzme vlast, što je svakako apsolutni nonsens, iako je očigledno da je to jedini cilj koji se želi postići bojkotom.

Brajović je ukazao na nedosljednost politike koju vode čelnici opozicije.

„Imajući u vidu da oni ne priznaju parlamentarne izbore na kojima su izgubili, a istovremeno, bez ikakvog pomena o neregularnosti izbora, obnašaju funkcije koje su, na demokratskim i slobodnim izborima, osvojili u lokalnim parlamentima u Budvi i Kotoru, iako se radi o izborima koji su održani istog dana, u istim prostorijama i uz kontrolu istih ljudi kao i na parlamentarnim izborima, koji su po njihovom viđenju „nedemokratski““, kaže se u saopštenju.

Lazović, je, kako se navodi, takođe ukazao na nekonzistentnost u političkom djelovanju opozicije, ističući da je njihov povratak u Skuštinu potreban, ali nikako po cijenu urušavanja institucija Crne Gore.

Saopšteno je da su Brajović i Lazović, imajući u vidu predstojeće izbore u Nikšiću, predočili predstavnicima Evropske službe za vanjsku politiku, da opozicija bojkotuje te izbore, jer su očigledno svjesni izbornog poraza.

„U prilog tome govori i činjenica da validnost njihovih argumenata oko bojkota nikšićkih izbora pada u vodu, uzimajući u obzir da se itekako pripremaju da učestvuju na lokalnim izborima u Herceg Novom zakazanim za maj“, navode iz SD-a.

Bonus video: