Radić Ljubisavljević: Pokloni i izlasci u restorane ne mogu prikriti neravnopravnost

Iz Foruma žena SDP poručuju da kupovina poklona i izlasci u restorane ne mogu i ne smiju biti zamjena za i dalje prisutnu neravnopravnost u svim sferama života
192 pregleda 7 komentar(a)
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Zoran Đurić
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.03.2017. 08:56h

Forum žena SDP povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, ukazuje da ovaj praznik sve više poprima obilježja potrošačke kulture i da je nedopustivo da gubi svoj revolucionarni duh istorijske borbe za ženska prava, rekla je potpredsjednica SDP-a Mirel Radić Ljubisavljević.

Iz Foruma žena SDP poručuju da kupovina poklona i izlasci u restorane ne mogu i ne smiju biti zamjena za i dalje prisutnu neravnopravnost u svim sferama života.

"Mi današnje žene, majke, radnice, studentkinje, nijesmo ravnopravne, ako se svaki dan pitamo: Što spremiti za ručak, hoćemo li imati euro dati đeci za užinu? Ako imamo sreću da smo zaposlene, da li ćemo platu primiti na vrijeme i kako ćemo s niskim primanjima, u odnosu na preskupu potrošačku korpu, preživjeti do naredne? Smijemo li poći na bolovanje i hoćemo li biti plaćene za to vrijeme? Možemo li ostati u drugom stanju, a da ne rizikujemo da ćemo biti otpuštene? Gdje odvesti đecu i roditelje na liječenje, kad nas iz državnih šalju u privatne bolnice i apoteke? Imaju li naši roditelji sredstava da nas školuju, ili će dizati kredite koje neće moći da vraćaju, i đe ćemo se sjutra zaposliti?", navodi se u saopštenju.

Po riječima Radić Ljubisavljević, dan žena treba posvetiti ekonomskom, političkom i društvenom položaju žena, kao što su to radile naše hrabre prethodnice Klara Cetkin, Roza Luksemburg, Aleksandra Kolontaj i dr.

"Ovog 8.marta dižemo svoj glas za našu djecu kojoj se mora omogućiti da uče na isti način kao i njihovi vršnjaci u evropskim državama, da svako talentovano dijete, bez obzira na porodične i materijalne uslove, ima mogućnost da se upiše na fakultet, a najbolji studenti da se stipendiraju. Treba nam više jaslica i vrtića, besplatan produžen boravak za đecu, jer nemamo svi bake i plaćene kućne pomoćnice. Tražimo odgovornost nadležnih za postojanje VIP odjeljenja u osnovnim i srednjim školama, povećano vršnjačko nasilje i razne na samom startu neuspješne pilot projekte roze-plavih uniformi, koji nejednakost u materijalnim prilikama, zamjenjuju nejednakošću u rodnim ulogama", izjavila je Radić Ljubisavljević.

Funkcionerka SDP-a ističe da žene traže garancije za pravdu i pošten posao, jednake plate za muškarce i žene koji rade isti posao, petodnevnu radnu neđelju i osmočasovno radno vrijeme, plaćanje prekovremenog i rada tokom vikenda i praznika, odlučnu borbu države i institucija sistema protiv psihičkog maltretiranja na poslu (mobing), kao i svih drugih oblika nasilja.

"Zahtjevamo da se u našoj državi svako može liječiti pod jednakim uslovima, da se zdravstvene usluge podignu na veći nivo, da budu efikasne i dostupne svima. Poručujemo da ćemo svoja stečena prava braniti svim sredstvima, bilo da se radi o pravu na planiranje porodice, dječijem doplatku, naknadi za majke sa troje ili više djece, penziji…. Želimo da Crna Gora bude društvo u kojem će se napredovati prema radu, trudu i sposobnostima, a ne na osnovu rođačkih i kumovskih veza, partijske pripadnosti, protekcije za sve od liječenja, posla, upisa u škole, socijalnih davanja… Ne želimo da živimo u društvu podobnih nego jednakih! Zbog svega navedenog, neophodno je oživjeti revolucionarni duh 8. marta i umjesto celofana, cvijeća i restorana vratiti mu izvornu simboliku dana borbe za socijalno-ekonomska i zenska prava", zaključuje Radić Ljubisavljević.

Bonus video: