URA, Demokrate i SDP odbili poziv Markovića za ulazak u Vladu

"Koji nivo političke pogubljenosti vlada u DPS-u jasno pokazuje to što Marković u Vladu zove prvenstveno partije koje Đukanović naziva "izdajničkim". Još čudnije je da ne zove jedino one, Mandića i Kneževića koje je Đukanović sa kanabea u Beogradu prije tri godine pozivao u Vladu", saopštio je Zeković
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.03.2017. 19:03h

Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA i SDP saopštile su da odbijaju poziv premijera Duška Markovića za ulazak u Vladu.

Marković je saopštio da u Vladu poziva sve one koji žele dobro Crnoj Gori i nemaju ništa protiv njenog evroatlantskog puta.

"Dakle tu prije svega mislim na URA-u, Demos, SDP, Demokrate", rekao je Marković.

"Koji nivo političke pogubljenosti vlada u DPS-u jasno pokazuje to što Marković u Vladu zove prvenstveno partije koje Đukanović naziva "izdajničkim". Još čudnije je da ne zove jedino one, Mandića i Kneževića koje je Đukanović sa kanabea u Beogradu prije tri godine pozivao u Vladu. Oni koji sve vrijeme zavađaju druge, sada pokazuju prve javne znake nesloge. Očigledno da Marković zove građansku opoziciju u pomoć da se odbrani od ratne retorike Đukanovića. Samo čekamo da vidimo kojom brzinom će Marković doživjeti sudbinu Lukšića", saopštio je član predsjedništva SDP-a Bojan Zeković.

Demokrate su navele da "sa indignacijom odbija tobožnji poziv Duška Markovića, a istinski poziv šefa nad šefovima Đukanovića, da uđemo u njegovu Vladu".

"Visok stepen gnušanja kod Demokrata ovim pozivom ne proizlazi samo iz odluka najviših partijskih organa da sa DPS-om, Milovim, Duškovim ili bilo čijim, nećemo činiti bilo kakvu većinu ni prije, ni nakon izbora, niti ćemo ulaziti u njihove vlade, već iz činjenice da su ove ličnosti i njihova partija inaugurisali naopaki sistem vrijednosti i sve ono protiv čega se bori svaki časni građanin u Crnoj Gori. Štaviše, prekršili bismo osnovna programska načela, koja smjenu ove i ovakve vlasti uzimaju zacrtanu kao prioritetno sredstvo do cilja – demokratske, uređene i bogate Crne Gore", navodi se u saopštenju Demokrata.

Dodaju da bojkot, "očito, daje rezultate".

"Da nije tako, ne bi stizali ovi, istina, perfidni pozivi onih koji su izabrani u polupraznoj sali Skupštine i koji jašu na sopstvenom porazu na izborni dan. Shvataju oni to kao pobjedu za njih, ali je Crna Gora kao država žestoko poražena kada jedan njen organ obavještava javnost o „terorističkim napadima“ i time stvara atmosferu straha i šoka kod ogromnog broja birača, a drugi državni organ nakon toga potvrdi i kaže kako je sve proteklo u fer i demokratskoj atmosferi i izjašnjavanje ocijeni kao slobodno".

Iz Demoratske Crne Gore zaključuju da "onaj opozicionar koji prihvati poziv Duška Markovića i uđe sa njim u Vladu biće označen kao najveći izdajnik u istoriji Crne Gore".

URA: Možemo razgovarati samo o ponavljanju izbora

Iz Građanskog pokreta URA su poručili da im "ne pada na pamet" da laze u Valdu Markovića.

URA ističe da sa Markovićem i DPS-om mogu razgovarati isključivo o ponavljanju parlamentarnih izbora, ali i da nema potrebe da ih "na svakih par nedelja, poziva da uđu u Vladu".

"Osim raspisivanja lokalnih izbora u svim crnogorskim opštinama, odlaganju nikšićkih i ponavljanju parlamentarnih izbora, i stvaranju neophodnih uslova za njihovo održavanje, sa DPS-om smo spremni razgovati samo o vremenskoj prognozi“, naveli su u URA.

Podsjetili su na ključne tačke svog Plana za rješenje političke krize, kojima predviđaju hitno raspuštanje sadašnjeg sastava Državne izborne komisije (DIK) i rukovodstva Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), ali i razrješenje slučaja "Državni udar" i hitno procesuiranje svih učesnika kupovine glasova i vinovnika pritiska na opozicione aktiviste, uoči i na dan izbora 16. oktobra.

Bonus video: