Bečić: Izbori u Nikšiću kruna političke krize

Bečić je goste upoznao sa činjenicom da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i moralnoj krizi već duži niz godina
102 pregleda 25 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.03.2017. 13:49h

Jednopartijski izbori u Nikšiću, na kojima se direktno narušava nekoliko načela crnogorskog Ustava, predstavljaju krunu sveopšte političke krize, ocijenio je lider Demokrata, Aleksa Bečić.

On je danas u sjedištu stranke primio u radnu posjetu delegaciju Evropske unije (EU) na visokom nivou, koju je predvodio ambasador Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Bečić je, kako je saopšteno, članovima delegacije poželio dobrodošlicu u prostorije najjače opozicione političke partije u Crnoj Gori.

"Partije koja je predvodnik borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i koja je sama stvorila sve što posjeduje u ovom trenutku“, kaže se u saopštenju.

On je istakao da Demokratsku Crnu Goru vode organi partije, „a ne formalni i neformalni centri moći“.

Bečić je goste upoznao sa činjenicom da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i moralnoj krizi već duži niz godina.

"Ta kriza je počela 2012. godine aferom Snimak, koja nije imala svoj politički i pravni epilog, a nastavila se 2014. pravosnažnim presudama za kupovinu ličnih karata od strane aktivista Demokratske partije socijalista“, kazao je Bečić.

Kako je naveo, kriza je kulminirala prošle godine, „kada se Specijalno državno tužilaštvo na sami dan izbora direktno umiješalo u izborni proces u Crnoj Gori“.

"Predsjednik Demokrata je naglasio da krunu sveopšte političke krize predstavljaju jednopartijski izbori u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, na kojima se direktno narušava nekoliko načela Ustava Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Bečić je predstavnike EU upoznao sa odlučnim stavom da Demokratska Crna Gora neće prekinuti bojkot sve dok se ne ispune uslovi opozicije.

Ti uslovi su, podsjetio je on, ponavljanje parlamentarnih izbora, najkasnije zajedno sa predsjedničkim, kada bi se istovremeno održali i lokalni izbori u onim opštinama u kojima odbornicima ističe mandat u 2018. godini.

Drugi uslov je, kazao je Bečić, pravno, političko i bezbjednosno razrješenje „državnog udara“, treći - stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, a četvrti - pravni epilog 170 prijava o povredama izbornih prava birača.

Bonus video: