Demokrate neće žice, DF ne želi migrante

Iz partije Alekse Bečića kažu da na mogući priliv migranata u Crnu Goru treba reagovati humano, Front poručuje da ih treba vratiti sa granice kao Srbija, Bugarska, Mađarska...
143 pregleda 44 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 05:14h

Ukoliko dođe do većeg priliva migranata u Crnu Goru prema njima treba imati human pristup, a ne pristup bodljikavim žicama, poručuju iz Demokratske Crne Gore, dok iz Demokratskog fronta (DF) kažu da ne vide zašto bi Crna Gora prihvatila migrante kada ih sa svojih granica vraćaju Srbija i Hrvatska.

Da je situacija sa migrantima zabrinjavajuća potvrdio je i premijer Duško Marković koji je nedavno u Austriji kazao da je u prvih pet mjeseci ove godine registrovano oko 1.500 ilegalnih prelazaka iz Albanije u Crnu Goru. I strani mediji sve češće pišu o novoj balkanskoj ruti za migrante, koji će, prema pisanju Rojtersa, preko Albanije i Crne Gore pokušati da dođu do država Zapadne Evrope, iako je, kako navode, priliv migranata u Crnu Goru još uvijek skroman.

U jeku migrantske krize, 2015. godine, većina iseljenika iz Sirije, Avganistana, Pakistana, pokušavala je da kroz Grčku, Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku dođe do Zapadne Evrope, ali ta ruta blokirana je bodljikavim žicama, velikim brojem policajaca, pa i nasilnim zaustavljanjem migranata koji su pokušavali da pređu granice. Bodljikavu žicu odnedavno ima i Crna Gora koju je kao donaciju dobila od vlade Mađarske, države koja se do sada najsurovije obračunavala sa migrantima. Ipak, Marković je iz Austrije poručio da se ona neće postavljati na granicama, a najavio je i da će se jedna od bivših vojnih karaula na granici sa Albanijom pretvoriti u prihvatni centar za migrante.

Iz Demokratske Crne Gore kažu da u biti odnosa treba da bude poštovanje prava migranata, kao i zaštita svojih građana i sprečavanje zloupotreba.

“Naš narod nije poznat po tome da okreće glavu od nevoljnika. Pomoći onome ko je u nevolji jeste dobročinstvo a kako veli Marko Miljanov: “Dobročinstvo je naš besplatni učitelj, koji nas u svaki tren oka pomaže i na dobro zove”, kazali su “Vijestima” iz Demokrata.

Sa druge strane, poslanik DF-a, Jovan Vučurović kaže da se “Marković povio kao prut pred zahtjevima da Crna Gora postane izbjeglički kamp i da nas preplave desetine hiljada migranata”. “Što je neprihvatljivo i prosto se ne smije dozvoliti, jer Crna Gora nema ni ekonomske ni druge kapacitete za jednu takvu avanturu, koja bi ugrozila bezbjednost i sigurnost građana”, kazao je on.

Najopasnije je, tvrdi Vučurović, što Marković ne razmišlja o posljedicama. “I kao takav još jednom pokazuje da nije dorastao funkciji koju nažalost pokriva, jer otvoreno gura zemlju od 600 000 stanovnika u haos i nestajanje. Sa svojih granica ih vraćaju Hrvatska, Mađarska, Bugarska, i ne vidim zašto bi ih prihvatila Crna Gora, koja je ionako osiromašena i pogođena teškom unutrašnjom krizom”, naveo je poslanik DF-a.

Iz Demokratske Crne Gore ipak kažu da principi univerzalnosti kažu da postoje prava čovjeka koja su proistekla iz ljudskog dostojanstva. I te nevoljnike moramo tretirati kao ravnopravan dio čovječanstva, a ne kao njegovu potkategoriju. “Svakako treba biti svjestan da nagli i nepredviđeni globalni procesi izazivaju nepoznanice i u očima mnogih običnih ljudi pojavljuju se kao neka “ruka stranca” koja može ugroziti domaće stvari i domaći identitet”, kažu iz partije Alekse Bečića.

Vučurović tvrdi da “izbjegličke kampove neće čak ni Albanija i lažna država Kosovo”. “Ali hoće marionetska Vlada, Soroševa marioneta Marković i poslušničke NVO. Da zaključim, DF je snažno protiv izgradnje tih kampova, jer će ugroziti bezbjednost zemlje, a ti migranti će vremenom biti sve nervozniji i skloniji nasilju”, tvrdi poslanik DF-a.

Stanišić: Vlada je sposobna da odgovori na ovaj izazov

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Obrad Mišo Stanišić, kaže da je Vlada spremna da se suoči sa ovim bezbjednosnim izazovom. “Vlada ima spremnu strategiju i sigurno će adekvatno odgovoriti tom bezbjednosnom izazovu”, kazao je Stanišić za “Vijesti”. Odbor za bezbjednost, kaže Stanišić, još uvijek nije diskutovao o mogućem prilivu migranata. “Još problem nije eskalirao i nije bilo potrebe. Ali svakako smo spremni da odgovorimo tom izazovu”, poručuje Stanišić.

Razumna politika da uvjeri građane da su zaštićeni

Iz Demokrata dodaju da je sada potrebna razumna politika koja bi građanima Crne Gore otklonila nedoumice. “Razumna politika treba da otkloni nedoumice, uvjeri domaće građane da su zaštićeni i da su preduprijede zloupotrebe, ali i da pošalje poruku humanosti, tolerancije i dobročinstva prema ljudima koji su u nevolji”, kažu iz Demokrata.

Bonus video: