DF ostatku opozicije: Odmah smijeniti Katnića, ne sjedati za isti sto sa Đukanovićem i Markovićem

"Nažalost, postoji i drugi plan. Iza njega stoji dio međunarodnih uticajnih centara moći, dio domaćih tajkuna i medijskih magnata koji žele da razbiju jedinstvo opozicije, uvuku dio manjih opozicionih stranaka u Vladu Markovića i prekinu bojkot Parlamenta", rekao je između ostalog Medojević
67 pregleda 103 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.03.2017. 10:43h

Demokratski front je prije tri mjeseca predložio plan zajedničke akcije ostatku opozicije i nijesmo dobili nikakav odgovor, saopštio je danas Nebojša Medojević, član predsjedništva DF.

On je istakao da su tada predložili:

1. Formiranje opozicionog Kabineta od lidera stranaka

2. Formiranje opozicione Vlade

3. Dogovor oko zajedničkih uslova za rješenje političke krize

4. Jedinstvena lista na izborima u Nikšiću

5. Zajedničko organizovanje protesta kao jedinog efikasnog metoda pritiska prema režimu

6. Dogovor oko zajedničkog kandidata za predsjednika

Medojević je dodao da se u međuvremenu dogodilo sljedeće:

1. DF je imao snažnu međunarodnu aktivnost koja je dovela do otvaranja političkog prostora za internacionalizaciju političke krize u Crnoj Gori

2. Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je nastavio sa progonom lidera DF i svojim nezakonitim predlogom da Skupština skine imunitet liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću i da ih uhapsi, na pravdi Boga, doveo zemlju na korak do građanskog rata.

Medojević je poručio da je imajući u vidu ova dva nova momenta, DF dopunio svoj predlog ostatku opozicije sa još dva elementa:

"Da se odmah smijeni Katnić koji ne djeluje u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, već po privatnim naređenjima Mila Đukanovića (predsjednik DPS-a) i koji svojim progonom DF dovodi zemlju na ivicu građanskog rata. Da opozicija ne sjeda za isti sto sa Đukanovićem i Markovićem (Duško Marković, premijer Crne Gore), već da se zahtjevi upute međunarodnim faktorima, koji treba da preuzmu odgovornost zbog mogućeg haosa u koji nas uvlači Đukanović. Ovo ie državnički, ozbiljan i odgovoran odgovor opozicije na diktaturu Đukanovića i ćutanje i bježanje od odgovornosti EU, koja u ovom trenutku nije spremna za rjesavanje krize u Crnoj Gori. Krize u Makedoniji, BiH su ponovo aktuelizovale ulogu EU na Zapadnom Balkanu i poptuno je jasno da opozicija sada mora djelovati aktivno i prema EU", kazao je Medojević.

Po njegovim riječima, DF uvijek ima plan i uvijek ima rješenje.

"Sve u cilju smjene lopovske vlasti i otpočinjanja neophodnih ekonomskih, političkih i institcionalnih reformi. Nažalost, postoji i drugi plan. Iza njega stoji dio međunarodnih uticajnih centara moći, dio domaćih tajkuna i medijskih magnata koji žele da razbiju jedinstvo opozicije, uvuku dio manjih opozicionih stranaka u Vladu Markovića i prekinu bojkot Parlamenta. Već mjesecima traju tajni pregovori o ovom scenariju i zato ostatak opozicije ne odgovara na predloge DF o jedinstvenoj akciji opozicije. Vrijeme će pokazati ko je za korjenite reforme sistema i smjenu lopovske sekte DPS, a ko je za ulazak u Vladu Markovića i povratak u Parlament", rekao je Medojević.

On tvrdi da u međuvremenu država ubrzano ide ka bankrotu i oštrim rezovima rashoda budžeta koje ce proizvesti dodatne hiljade i hiljade siromašnih ljudi.

"Oni koji su na ivici siromaštva i jedva preživljavaju, će novim mjerama Vlade biti gurnuti u apsolutno siromaštvo, a oni koji su već siromašni doći će u situaciju da im je ugrožen biološki opstanak. Sve će to kreirati opasnu političko-socijalnu tempiranu bombu narodnog nezadovoljstva i dovesti zemlju u haos sa mogućim nesagledivim posljedicama. DF je sve na vrijeme predvidio i ponudio rješenja . Savjest nam je mirna. Na ostatku opozicije je da donesu odluku. I ne donošenje odluke je odluka. Jer život neće čekati naša usaglašavanja, glumatanja i prenemaganja. Narod od nas traži jedinstvo i akciju i smjenu režima. DF je spreman na svaki scenario i izazov koji je pred nama. DF ima plan", zaključio je Medojević.

Bonus video: