Jovanović: Režim već više godina fingira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

"Oni koji su rodonačelnici korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori ne mogu da budu ti koji će se sa ovim pošastima obračunati"
69 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: DNP
Nikola Jovanović, Foto: DNP
Ažurirano: 05.03.2017. 10:16h

Oslobađanje od krivice bivšeg gradonačelnika Nikšića, Nebojše Radojičića, nije nikakvo iznenađenje, imajući u vidu da režim u Crnoj Gori, već više godina fingira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopštio je danas Nikola Jovanović, funkcioner Demokratskog fronta (DF) i Demokratske narodne partije (DNP).

Radojičić je 22. februara oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

"Zbog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnom procesu, bilo je potrebno da se procesuira određeni broj lica iz kategorije "krupniih riba" kako bi se EU poslao signal da postoji politička volja, pravosudno i institucionalno djelovanje u suzbijanju nezakonitih radnji javnih funkcionera. Za tu potrebu iskorišćeni su bivši gradonačelnici Budve, Bara i Nikšića, kao i određeni broj lica koji su sa njima povezani, i sudbinu svih tih sudskih procesa ne treba analizirati odvojeno. Svi oni su nanijeli višemilionsku štetu budžetu a od svojih protivpravnih radnji su stekli enormne koliline novca i nezakonito se obogatili. Čak i u slučajevima kada dođe do osuđujućih presuda, izrečene kazne nisu adekvatne pričinjenoj šteti po javni interes. Slučaj Svetozara Marovića i članova njegove porodice, koji su sklopili sporazume o priznanju krivice, drastičan je primjer kako je ovaj proces zloupotrijebljen", istakao je Jovanović.

On je dodao da su svi pomenuti, kao funkcioneri DPS-a, bili krivično gonjeni jer su vršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Krivični zakonik propisuje da ukoliko je vrijednost protivpravno pribavljene imovinske koristi nastala kao posledicu zloupotrebe službenog položaja, prelaze iznos od 3.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od 1 do 8 godina, a ako prelazi iznos od 30.000, od 2 do 12 godina. Javnost neka sama sudi koliko su izrečene kazne u ovim procesima pravno utemeljene i koliko su pravedne. Skrenuo bih pažnju na centralno pitanje u svim ovim procesima, a to je neoduzimanje imovinske koristi koja je pribavljena protivpravnim djelom. Krajnji cilj sankcionisanja počinioca krivičnih djela protiv službene dužnosti jeste upravo oduzimanje nelegalno stečene imovine, jer niko ne bi trebao da zadrži ono što je protivzakonito stekao. Ukoliko nemamo ispunjen taj krajni efekat u postupcima iz segmenta korupcije i organizovanog kriminala, onda ne možemo da govorimo o stvarnoj borbi na njihovom suzbijanju", kazao je Jovanović.

On konstatuje da ne postoji politička volja da dođe do obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom iz prosto logičkog razloga.

"Oni koji su rodonačelnici korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori ne mogu da budu ti koji će se sa ovim pošastima obračunati. Za to je potrebno da dođe do istinskih, demokratskih i sistemskih promjena, nakon čega bi prva, demokratski izabrana vlast, imala priliku da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Na ovaj način se pokušavaju zamazati oči međunarodnoj i domaćoj javnosti da je Crna Gora pravna država, dok ovakvi slučajevi nedvosmisleno dovode do zaključka da je politička elita van pravnog sistema i da se pravosudne institucije zloupotrebljavaju u političke svrhe", rekao je Jovanović.

On tvrdi da je činjenica i da državni organi nemaju proaktivni pristup u otkrivanju javnih funkcionera koji su zloupotrebljavali svoj položaj već da se u procesuiranje kreće po osnovu brojnih prijava nevladinih organizacija, političkih partija ili savjesnih građana i onih koji su direktno oštećeni nezakonitim postupanjem.

"Zbog veoma izazovnog perioda koji je Crna Gora doživjela, perioda tranzicije, mnogi koji su vršili javne funkcije, iskoristili su priliku da zloupotrebom službenog položaja za sebe, na nezakonit način, pribave enormne svote novca. Iz tog, ali i mnogo drugih pravnih razloga, Crnoj Gori je potrebna ozbiljna revizija krivičnog zakonodavstva koja bi obuhvatala da sva krivična djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, kao i krivična djela iz oblasti privatizacije, ne zastarijevaju", zaključio je Jovanović.

Bonus video: