Alternativa: Na račun jednog zaposlenog dođu po jedan učenik, penzioner i nezaposleni ili radnik na crno

"Prema zvaničnim podacima 22.201 su studenti, 42.406 je nezaposleno, a 30.277 su penzioneri. Ono što zabrinjava je činjenica da u zemlji imamo najmanje 100.000 nezaposlenih lica koja čekaju posao duže od tri godine. Zbog toliko nezaposlenih radnika, zarade u Crnoj Gori će da padaju", stoji u saopštenju koje potpisuje Vesko Pejak
164 pregleda 10 komentar(a)
Vesko Pejak, Foto: Svetlana Mandić
Vesko Pejak, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.03.2017. 08:48h

Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori, ističu iz političke partije "Alternativa", je zaposlena, a na njen "račun" dođu po jedan učenik, penzioner i nezaposlena osoba (ili radnik na crno).

"Da bi ekonomski sistem Crne Gore bio održiv na dugi rok potrebno je da na ove tri osobe dođe makar devet radnika. Ekonomija i zaposlenost obično su posljednje teme o kojima se raspravlja u Skupštini, a da su pitanja plata i prava radnika obično među najmanje pominjanim temama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju "Alternative".

Iz te političke partije podsjećaju na saopštenje da prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori ima 379.130 građana od 19 - 65 godina. Od ovog broja zaposleno je 177.908, dok 106.338 građana radi na crno ili nemaju nikakav posao.

"Prema zvaničnim podacima 22.201 su studenti, 42.406 je nezaposleno, a 30.277 su penzioneri. Ono što zabrinjava je činjenica da u zemlji imamo najmanje 100.000 nezaposlenih lica koja čekaju posao duže od tri godine. Zbog toliko nezaposlenih radnika, zarade u Crnoj Gori će da padaju", stoji u saopštenju koje potpisuje Vesko Pejak.

Nesposobnost političara, smatra Pejak, da se izbore se problemom nezaposlenosti "kriva" je što se u javnosti konstantno pokreću teme poput Njegoša, kosovke djevojke, jezika i "državnog udara".

"Sve veći broj mladih izlaz iz ove situacije traži u odlasku iz zemlje. Samo ove godine 5.000 naših građana će da emigrira. Veći dio njih neće se vratiti. Dok se nama serviraju priče o ulasku u EU, mnogi od nas nemaju više vremena da čekaju da političari sjednu i razgovaraju o ovom problem", upozorava Pejak.

Smatra da bi statistika koliko građana radi u privatnom pokazala da tek svaki osmi stanovnik Crne Gore stvara neku (dodatnu) vrijednost za ovu zemlju.

"Ako želimo da Crna Gora opstane moramo sav raspoloživi novac uložiti u otvaranje novih radnih mjesta. Batalimo priče o auto-putu. Neophodno je da taj novac podijelimo mladim preduzetnicima koji bi otvorili mala preduzeća. Sa milion eura moguće je otvoriti deset malih uspješnih kompanija, a u njima zaposliti najmanje 150-300 ljudi. Samo prošle godine su naši poslanici podijelili dvostruko veću sumu na svoje privilegije - službene telefone i službena putovanja. Ako se ubrzo ne promijenimo, uskoro nećemo imati koga da mijenjamo", zaključuju iz "Alternative".

Bonus video: