Akteri afere "Snimak”: Osuđeni kriminalci ne mogu u fotelje

“Ne ispunjavaju opšte uslove... Zakona u pogledu osuđivanosti za krivična djela koja ih čini nedostojnim za vršenje ove funkcije”
90 pregleda 10 komentar(a)
Đačić, Čavić, Vesnić, Foto: DPS
Đačić, Čavić, Vesnić, Foto: DPS
Ažurirano: 03.03.2017. 20:28h

Upravna inspekcija MUP-a utvrdila je da troje rukovodilaca sekretarijata i službi Opštine Pljevlja ne ispunjava uslove da obavlja te poslove.

Inspekcija je konstatovala da v.d. rukovodioca Građanskog biroa Joka Đačić i v.d. sekretara Sekretarijata za Opštu upravu Sead Vesnić “ne ispunjavaju opšte uslove... Zakona o državnim službenicima i namještenicima u pogledu osuđivanosti za krivična djela koja ih čini nedostojnim za vršenje ove funkcije”.

Upravna inspekcija je izvršila kontrolu na zahtjev odbornika DF-a Nikole Rovčanina koji je još 7. jula prošle godine upozorio na nezakonito raspoređivanje pojedinih službenika na rukovodeća mjesta i zloupotrebe instituta vršioca dužnosti.

Vesnić je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012. godine.

Slučaj je poznatiji kao afera “Snimak” i dovodio se u vezu sa kupovinom ličnih karata.

Đačićeva je osuđena na istu kaznu, zbog kupovine glasova na lokalnim izborima u Pljevljima 2014.

Njih dvoje je na funkcije predložio predsjednik Opštine Mirko Đačić, uprkos upozorenjima opozicije da ne ispunjavaju uslove.

Na pitanje novinara da li će smijeniti pravosnažno osuđene partijske drugove, Đačić je lani odgovorio da „nema taj refleks da ih bezuslovno mijenja zato što su imali problem te vrste”.

Inspekcija je utvrdila i da v.d. komandira Službe zaštite i spasavanja Goran Čavić nema položen stručni ispit za vršenje poslova rukovođenja i da nema pet godina radnog iskustva na tim poslovima, što je propisano Zakonom o zaštiti i spašavanju.

Đačić je postavio partijskog druga Čavića za v. d. komandira Službe, uprkos činjenici da je i Komisija za žalbe poništila njegovu raniju odluku kojom ga je izabrao za komandira pljevaljskih vatrogasaca.

Đačić nije želio da na tu funkciju izabere Bogdana Bojovića koji je, kako je Komisija utvrdila, ispunjavao uslove da obavlja tu funkciju.

Inspekcija je Đačiću naložila i da pokrene postupak popune radnog mjesta načelnika Komunalne inspekcije, nakon što je v.d. Dragoljub Mazalica podnio ostavku.

I Mazalica je jedan od osuđenih na uslovnu kaznu zatvora u aferi “Snimak”.

Bonus video: