Tudik: Francuska kao i EU ne podržava bojkot opozicije

„Crna Gora nastavlja demokratskim i reformskim putem, unaprjeđivanjem zakonodavnog okvira i jačanjemrada institucija, kroz prihvatanje najboljih međunarodnih standarda“, poručio je Brajović
2 komentar(a)
Kristin Tudik, Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Kristin Tudik, Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 03.03.2017. 17:04h

Stav Francuske je identičan stavu Evropske unije (EU), koja ne podržava bojkot opozicije, istakla je ambasadorka te države, Kristin Tudik, u razgovoru sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem.

Brajović je danas primio Tudik koja je, kako je saopšteno, naglasila spremnost Francuske da podrži dalje približavanje Crne Gore NATO-u i EU.

„Sagovornici su razmjenili mišljenja o ukupnom procesu reformi, političkoj i ekonomskoj situaciji, kao i o dinamici evropskog i evroatlantskog puta naše države, koji je od izuzetnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Brajović je istakao da je do sada 25 država ratifikovalo Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, među kojima je i Francuska, i izrazio zahvalnost, kako na tom činu, tako i na ukupnoj podršci koju pruža procesu evropske integracije.

„Crna Gora nastavlja demokratskim i reformskim putem, unaprjeđivanjem zakonodavnog okvira i jačanjemrada institucija, kroz prihvatanje najboljih međunarodnih standarda“, poručio je Brajović.

On je, povodom odbijanja opozicije da učestvuje u radu parlamenta nakon oktobarskih parlamentarnih izbora, istakao da je Skupština Crne Gore jedino mjesto dijaloga, a plenarno zasjedanje legitimni put nuđenja rješenja građanima koji su svojim glasovima dali povjerenje političkim partijama.

„Imamo,svakako, veoma intenzivan rad, odbori su u konstantnom zasijedanju i raspravama o važnim zakonima koji su na fonu ukupnih reformi, što će Crnu Goru još jače pozicionirati na putu ka EU“, kazao je Brajović.

Tudik je, kako se navodi, uputila čestitke povodom održanih parlamentarnih izbora koji su protekli u mirnoj atmosferi, što je, kako je naglasila, konstatovano u izvještajima svih međunarodnih posmatrača.

„Stav Francuske je identičan stavu EU, koja ne podržava bojkot opozicije“, istakla je Tudik.

Zajednički je ocijenjeno da je Crna Gora promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

„I stabilna država koja je pokazala svoje demokratske kapacitete u rješavanju složenih pitanja i savladavanju svih dosadašnjih izazova“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: