Inflacija opozicionih predloga koristi DPS-u

Nedjelju nakon poziva čelnika Fronta opozicija još nije održala zajednički sastanak
66 pregleda 13 komentar(a)
sastanak, opozicija, Foto: Savo Prelević
sastanak, opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2017. 16:59h

Inflacija predloga opozicionih partija za izlazak iz političke krize, bez prethodnog međusobnog usaglašavanja i neke naročite inventivnosti, ne dopinosi jačanju opozicije i istovremeno koristi Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Nakon što je krajem prethodne sedmice Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) pozvalo ostale opozicione kolege na sastanak koji se, kako se sada ispostavilo, nije ni održao, uslijedio je od niz predloga opozicionih političkih aktera koji više liči na spisak novogodišnjih želja nego na realan plan o kojem bi DPS prihvatio da pregovara radi eventualog povratka opozicije u Skupštinu Crne Gore i održavanja novih parlamentarnih izbora.

“Igra političkih i liderskih sujeta ostaje interni problem opozicije. Hiperprodukcija predloga za izlazak iz krize, a manjak usaglašenog djelovanja ne koristi osnaživanju opozicionih partija. Istovremeno, to opoziciju otvara za napade od strane DPS-a kojima cilj i jeste da svaki oblik opozicionog jedinstva ili najave takvog jedinstva razbija”, ocijenio je Damir Nikočević, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Prilikom poziva ostatku opozicije Demokratski front je saopštio svoj prvi uslov - da ne dolaze u obzir direktni pregovori sa predsjedniom DPS-a Milom Đukanoviće i premijerom Duškom Markovićem. Nakon toga se oglasio lider Pokreta za promjene (PzP) i član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević koji je dodatno naveo da bi opozicija trebalo da traži smjenu specijalniog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Nedugo zatim, potopredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je predložio da osim ponavljanja parlamentarnih i izbora u Nikšiću, treba uporedo sa predsjedničkim održati i izbore u svim opštinama.

U slučaju da DPS ne prihvati nove izbore i pregovore o uslovima za njihovo održavanje, kako predviđa plan URE za prevazilaženje krize, treba organizovati građanska okupljanja. Istog dana se oglasio i Goran Danilovć iz Demosa čija je ideja, između ostalog, formiranje tehničke vlade.

“Pravo je svakog opozicionog subjekta da iznese svoj predlog izlaska iz krize, ali postavlja se pitanje koji je smisao toga ako nije na makar nekoj opštoj ravni usaglašeno na centralnim organima ostalih opozicionih partija. Višak predloga, a nedostatak jedinstvenog pristupa zbunjuje i opozicione birače koji bi sigurno bili zadovoljniji i angažovaniji da vide aktivniji, jasniji i principijelniji rad svojih predstavnika", kazao je Nikočević.

Uprkos, podsjetio je on, solidnoj koordinaciji opozicije u posljednjem periodu, još uvijek ni nakon više od četiri mjeseca od završetka izbora ona nije izašla sa konkretnim i usaglašenim predlogom.

"Vrijeme nije saveznik opozicije u ostvarenju njihovog cilja i o tome bi opozicioni lideri morali više voditi računa i pokušati jačati međusobno povjerenje", zaključio je Nikočević.

Bonus video: