Damjanović dao ostavku u glavnom odboru SNP-a

"Ostavka je u skladu sa mojim javno iznešenim stavom da duboku krizu u kojoj se našla SNP naročito nakon parlamentarnih izbora neće i ne može riješiti GO niti bilo koji partijski funkcioner"
66 pregleda 89 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2017. 07:09h

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović je “Vijestima” potvrdio da je podnio ostavku na članstvo u Glavnom odboru SNP-a, navodeći da ostavka bilo kojeg funkcionera na članstvo u partijskom forumu nije pitanje od velikog značaja za javnost.

"Posebno imajući u vidu more problema u kojem se nalazi naše društvo i desetine tema koje treba da budu u medijskom i političkom fokusu, i koje treba rješavati u korist građana Crne Gore. Zbog korektnosti ipak da dodam da je ostavka u skladu sa mojim javno iznešenim stavom da duboku krizu u kojoj se našla SNP naročito nakon parlamentarnih izbora neće i ne može riješiti GO niti bilo koji partijski funkcioner. To može uraditi samo članstvo, a meni ostaje da sa pozicije člana pokušam da pružim doprinos konsolidaciji stranke, dok još postoji nada za to, u skladu sa programskim principima koje sam imao prilike da definišem, kao neko ko je predano radio na izradi aktuelnog partijskog programa”, kazao je on.

Opozicija mora ponuditi alternativu bojkotu

Damjanović izjavio je da opozicija mora da ponudi alternativu bojkotu parlamenta, navodeći da je bojkot iznuđena mjera zbog izbornih zloupotreba koje su kulminaciju imale u aferi “državni udar”. On je kazao da bi osnova političkog dijaloga bilo definisanje datuma prevremenih parlamentarnih izbora, najkasnije zajedno sa predsjedničkim i lokalnim izborima.

"Veoma je loše što opozicija do sada nije ponudila valjanu alternativu bojkotu Skupštine, jer pojedini medijski nastupi nijesu dovoljni i mora se pronaći zajednički model gdje bi se građanima svakodnevno na jasan i razumljiv način ukazivalo na loše poteze vlasti, a naročito na alternativne politike u cilju ekonomsko socijalnog oporavka države”, kazao je on “Vijestima”, navodeći da je na DPS-u odgovornost za političko nepovjerenje i moguću eskalaciju takvog stanja.

“Ako se želi dobro Crnoj Gori i smanjivanje tenzija jasno je ko treba i na koji način da inicira razgovore vlasti i opozicije bilo u parlamentu bilo van njega. Retorički medijski pozivi su jeftini alibi da se kao nešto pokušava, i sem sitnih poena kod međunarodne zajednice ne doprinose političkoj stabilizaciji u državi”.

Damjanović je rekao i da opozicijamora postići puna saglasnost oko pitanja modela nastupa na izborima u Herceg Novom, ističući da ne smije biti izolovanih poteza pojedinih subjekata. On je podsjetio da je nakon odluke o bojkotu izbora u Nikšiću i državnog parlamenta bilo predloga da se isto uradi i u Novom.

“Oko tog pitanja odluku mogu donijeti samo lokalni politički akteri u Herceg Novom koji, imajući u vidu očajne rezultate dvogodišnjeg rada dosadašnjih lokalnih vlasti i potrebu građana Herceg Novog za ozbiljnom upravom, imaju obavezu da pitanju nastupa na tim izborima pristupe sa maksimalnim oprezom i ozbiljnošću. Iz mojih brojnih kontakata sa građanima Herceg Novog procjenjujem da postoji dominantno raspoloženje da se na izborima izabere nova, ozbiljna vlast”, kazao je on.

Bonus video: