Mandić podnio Ustavnu žalbu

Mandić Ustavnom žalbom traži i da, kako je saopšteno iz Nove srpske demokratije (NOVA), Ustavni sud naredi privremenu mjeru obustave izvršenja te odluke Skupštine do odlučivanja Ustavnog suda u toj stvari
54 pregleda 12 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2017. 17:55h

Lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, podnio je Ustavnu žalbu kojom traži da Ustavni sud ukine Odluku Skupštine o davanju odobrenja za njegovo krivično gonjenje i određivanje pritvora, jer je, kako navodi, taj postupak bio pravno nevaljan.

Mandić Ustavnom žalbom traži i da, kako je saopšteno iz Nove srpske demokratije (NOVA), Ustavni sud naredi privremenu mjeru obustave izvršenja te odluke Skupštine do odlučivanja Ustavnog suda u toj stvari.

"Kako je u parlamentu Crne Gore na nelegalan i skandalozan način skinut imunitet članu Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i njegovom kolegi Milanu Kneževiću, Mandić je Ustavnom sudu podnio Ustavnu žalbu u kojoj se navode pravni fakti i argumenti da je taj postupak od trenutka pokretanja, pa sve do donošenja odluke u Skupštini, bio apsolutno pravno nevaljan i da iz tog razloga ne može da proizvodi nikakve pravne posljedice", kaže se u saopštenju NOVE.

U žalbi je, kako se navodi, istaknuta i činjenica da su podnijete krivične prijave Vrhovnom Državnom Tužilaštvu protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje zbog osnovane sumnje da su, dodaje se, u postupku ukidanja imuniteta, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Iz NOVE su saopštili da je svrha te ustavne žalbe da taj proces uvede u legalne tokove, jer je, kako smatraju, odluka Skupštine povodom tog pitanja donešena uz flagrantno kršenje Ustava, zakona i Poslovnika Skupštine.

Zbog toga se, kako su rekli, tom žalbom traži da Ustavni sud ukine Odluku Skupštine o davanju odobrenja za krivično gonjenje i određivanje pritvora, kao i da naredi privremenu mjeru obustave izvršenja te odluke Skupštine do odlučivanja Ustavnog suda u toj stvari.

"Svakome je jasno da je ovaj proces vođen uz ovakve sramne nepravilnosti da bi se „brže-bolje“ lideri DF-a strpali iza rešetaka, a da pritom nema apsolutno nijednog jedinog dokaza za takvo postupanje protiv Mandića i Kneževića. Idejnim tvorcima afere „državni udar“ gori pod nogama zbog ovih činjenica i ova njihova pravna i smisaona groteska ne može nikako da se završi drugačije do potpunim debaklom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: