Kad Vlada pomaže: Sredstva iz budžeta za emitere koji nijesu uredno izmirili obaveze

"Iznos pomoći svim korisnicima usluga RDC-a koji nijesu uredno izmirivali obaveze utvrđen je u visini od 1.847.189,16 eura, odnosno, dug će biti umanjen za iznos 36 mjesečnih faktura izdatih u januaru 2017. godine, a odobrena svota biće uplaćena RDC-u u više tranši", pojasnili su iz Vlade
70 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.03.2017. 17:30h

Vlada je usvojila Informaciju o pomoći komercijalnim i lokalnim radio i televizijskim (TV) emiterima kojom se svim korisnicima usluga Radio-difuznog centra (RDC) koji nijesu uredno izmirivali obaveze, smanjuje dug za oko milion i 847 hiljada eura.

Kako je saopšteno, Vlada je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila Informaciju o pomoći komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima.

Navodi se da je Vlada, prepoznajući otežane uslove poslovanja svih emitera na crnogorskoj medijskoj sceni, iskazala spremnost da iz budžetskih sredstava u ovoj i u naredne četiri godine odobri pomoć u izmirenju obaveza koje, shodno zaključenim ugovorima o korišćenju infrastrukture i prenosnog sistema, komercijalni i lokalni radio i TV emiteri imaju prema RDC-u.

"Iznos pomoći svim korisnicima usluga RDC-a koji nijesu uredno izmirivali obaveze utvrđen je u visini od 1.847.189,16 eura, odnosno, dug će biti umanjen za iznos 36 mjesečnih faktura izdatih u januaru 2017. godine, a odobrena svota biće uplaćena RDC-u u više tranši", pojasnili su iz Vlade.

Kako su kazali, u slučaju da je iznos trenutnog duga veći od pomoći Vlade, RDC i korisnici usluga zaključiće sporazum o plaćanju preostalog dugovanja u ovoj i u naredne četiri godine.

"Pomoć komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima koji su uredno izvršavali ugovorene obaveze, tretiraće se kao pretplata. Na ovaj način obezbjeđuje se transparentnost i ravnopravan odnos prema svim korisnicima usluga RDC-a", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u diskusiji u kojoj je učestvovalo više članova Vlade naglašeno je da ta odluka predstavlja odgovornu politiku Vlade prema medijima i poziv za partnerski odnos, uz poštovanje uređivačke slobode.

Marković je posebno istakao da takav odnos ne može biti nova praksa, već znači „podvlačenje crte“.

"U tom smislu, svaka sljedeća tranša biće odobrena tek nakon potvrde RDC-a da su emiteri ispunili preostale obaveze, dok oni koji ne budu u stanju da izvršavaju zakonske obaveze, moraju biti ugašeni", saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je Vlada, na predlog premijera, skinula sa dnevnog reda Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama (NVO) kako bi bila data prilika civilnom sektoru da se izjasni o verziji teksta predloženoj na osnovu sugestija iznijetih tokom dosadašnje javne rasprave.

Marković je, dodaje se, ukazao na potrebu ustanovljavanja prakse da prilikom utvrđivanja sistemskih zakona neizostavno budu saslušani argumenti onih subjekata na koje se zakon prvenstvneo odnosi.

"Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda konstatovano je da postoji potreba uspostavljanja organa koji bi bio zadužen da se u kontinuitetu bavi svim aspektima saradnje i odnosa države i civilnog sektora, dok je u okviru razmatranja pitanja finansijskih izdvajanja za NVO sektor naglašeno da treba imati u vidu da, pored budžeta, postoje i još dva stalna izvora finansiranja – prihodi od igara na sreću i finansriranje od Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Zaključeno je da tekst koji bude predložen treba jasno da potvrdi opredjeljenje Vlade da unapređuje otvorenost prema civilnom sektoru i pronalazi nove puteve za bolje partnerstvo Vlade i NVO sektora.

Vlada je, kako se navodi, donijela Odluku o obrazovanju tima za pripremu Plana kriznog komuniciranja Vlade.

"Zadatak Tima je priprema Predloga plana kriznog komuniciranja Vlade, u cilju preduzimanja koordiniranih aktivnosti organa državne uprave za pravovremeno i cjelovito informisanje javnosti i sprječavanje širenja dezinformacija u slučaju kriznog događaja", pojasnili su iz Vlade.

Kako su kazali, Predlogom plana kriznog komuniciranja definisaće se i smjernice za djelovanje u različitim vanrednim događajima.

Saopšteno je da je Vlada, u cilju efikasnije realizacije postupka ostvarivanja prava na staračku naknadu, donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade.

"Utvrđenim izmjenama se ukida ograničenje da korisnici staračkih naknada ne mogu biti i korisnici premija, odnosno mjera agrarne politike, jer premija nije mjesečno primanje", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se pojednostavljuje procedura za ostvarivanje prava na staračku naknadu, tako što obnavljanje dokumentacije neće biti obaveza korisnika, već će se neophodne provjere vršiti po službenoj dužnosti.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije za trajna rješenja pitanja koja se tiču raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na područje Konika do 31. decembra prošle godine.

Vlada je, kako je saopšteno, donijela Strategiju od 2017. do 2019. godine, sa Akcionim planom za tekuću godinu, kojima je predviđen nastavak započetih aktivnosti do konačnog rješenja tog pitanja.

Bonus video: