Krivokapić poručio Markoviću: Samo u izdajničke Vlade niko neće

Krivokapić je poručio i da protivnicima NATO-a treba nestabilnost u Crnoj Gori i da je članstvo u Alijansi prijetnja kriminalizovanim strukturama u vlasti
77 pregleda 55 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2017. 13:24h

Protesti nijesu sredstvo kojim bi Socijaldemokratska partija (SDP) rješavala probleme, poručio je predsjednik te stranke, Ranko Krivokapić, navodeći da SDP drži kočnicu na to dok se formalno ne zatvori proces članstva Crne Gore u NATO-u.

Komentarišući izjavu premijera Duška Markovića da im je zahtjev za ponavljanjem izbora neprihvatljiv, Krivokapić je rekao da je pravilo da, kad postoji kriza – nefunkcionisanje institucija, protesti, teške ekonomske mjere, mandat se vraća građanima.

„A kamoli u situaciji kad imate državni udar i zahtjev opozicije. Marković gubi vrijeme i gubi ritam. To je pokušaj da se izbjegne. Ne postoji nigdje da neko poziva opoziciju da uđe u Vladu, a da niko neće. Samo u izdajničke, okupacione vlade se neće. To je najbolja dijagnoza stanja. Niko s njima ni vlast neće da bude“, kazao je on tokom Građanskog sata u CDT-ovom Info centru.

Na pitanje kako će SDP dalje nastupiti, on je kazao da od decembra postoji ponuda opozicije na stolu i da će se oni i dalje boriti za to.

„Demokratska partija socijalista (DPS) nema većinsku podršku ovog naroda, mogu nastaviti da otežavaju ovu situaciju, ali posljedice će biti sve teže. Izbori treba da dovedu do mirne smjene vlasti i do demonopolizacije vlasti u Crnoj Gori. Ova politička elita je uništala ono je što prethodna stvorila koja je digla zemlju 1945. iz pepela“.

Krivokapić je poručio i da protivnicima NATO-a treba nestabilnost u Crnoj Gori i da je članstvo u Alijansi prijetnja kriminalizovanim strukturama u vlasti.

„Ne bih da ih lociram. Ima protivnika i u DPS-u. NATO članstvo je prijetnja kriminalizovanim strukturama u vlasti. Tu imamo realnu opasnost. Crna Gora je kontaminirana na više adresa“, kazao je on.

Krivokapić je, komentarišući međunarodna događanja i odnose zemalja, kazao da se situacija komplikuje u posljednjih četiri godine, od aneksije Krima.

„Crna Gora je samo tačka susreta velikih sila u velikoj temi. Crna Gora se našla u razigravanju za velikim stolom”, kazao je on, dodajući da svi koji se u Crnoj Gori bave međunarodnom politikom moraju imati na umu da je Crna Gora jedina zemlja koja je suštinski nestala poslije Prvog svjetskog radai da moraju biti oprezni u velikim razigravanjima.

Kako je rekao, pored globalnog sučeljavanja Zapada i Rusije, istovremeno se dešava „brakorazvodna parnica DPS-a i ruskih oligarha“.

„Nije Rusija od juče protiv članstva u nato. DPS je to znao od prvog trenutka kad je potpisan Sporazum. Još 2011. kad je Sergej Lavrov bio u Crnoj Gori, imao sam s njim težak razgovor, ali nijesam dobio optužbe da sam izdao Rusiju. Jer SDP nije bio dio tog braka“, naveo je Krivokapić.

Na pitanje da li je tačno da je napravio čvrste veze sa Rusijom, on je kazao da „kada u svojoj zemlji ne možete naći dovoljno jake egzekutore da blate onda ih uvozite“. „To je besmislena laž i braniti se od toga je besmisleno. Nije bitno što vam kaže nego ko vam kaže“.

Krivokapić je kazao da se u Crnoj Gori trenutno žive ozbiljne posljedice neozbiljnog vođenja politike.

Na pitanje kako izaći iz ove situacije, on je kazao da „kada politički sistem oboli od korupcije, kriminala, nesmjenjivosti vlasti, najteža je to dijagnoza demokratije“.

„Znam da bojkot nije najbolje sredstvo, ni poželjno. To je posljednji lijek koji vam ostaje. Ovo je lijek na metastazu političkog sistema. Sad imate kupljene poslanike u parlamentu. Parlament nema nikakvo povjerenje. Visi povjerenje u sudstvo i tužilaštvo“, rekao je Krivokapić.

Bonus video: